Tegenwoordig zijn door het bos, de bomen niet meer te zien. Alle aanbieders van hypothecaire leningen lijken op elkaar en de producten die ze aanbieden eveneens. Om toch een goede selectie te kunnen maken uit het hypotheek aanbod, staan hier de tien beste tips die ik u kan geven bij het vergelijken van hypothecaire leningen. Probeer zo veel mogelijk zelf te weten te komen want veel 'hypotheekadviseurs' stellen hun provisie voorop en daarna pas naar de belangen van de klant.

Tip 1: Pas op voor 'onafhankelijke' vergelijkingssites

Er zijn enorm veel websites die hypothecaire leningen vergelijken. Een groot aantal van deze websites zijn in werkelijkheid geen onafhankelijke vergelijkingspartijen. Het is namelijk zo dat de beheerders van deze websites (affiliates), een vergoeding krijgen voor het doorverwijzen van potentiele klanten. Deze websites zullen over het algemeen dus leningen aanbevelen met hogere vergoedingen voor de beheerder, zonder daadwerkelijk naar het belang van de klant te kijken.

Tip 2: Probeer het geheel goed in te schatten

Het is erg belangrijk om zelf al een goede inschatting te kunnen maken van wat verantwoord lenen betekent in uw persoonlijke situatie. Maak een uitgebreid overzicht van uw inkomsten en uitgaven en kijk vervolgens wat u eventueel kunt missen. Een bekende vuistregel is dat de maandelijkse afbetaling van uw hypothecair krediet niet hoger mag zijn dan een derde van uw netto inkomen. Probeer de situatie over vijf, tien of vijftien jaar zo realistisch mogelijk in te schatten. Wat zijn uw toekomstplannen en welke effecten kunnen die hebben op het aflossen van schulden. Leen in ieder geval niet meer dan nodig is want lenen kost veel geld.

Tip 3: Zorg dat je de voorwaarden van de lening begrijpt

Zorg voor duidelijkheid. Sommige financiële instellingen proberen met onduidelijke voorwaarden verwarring te scheppen. Klanten kunnen niet helder nadenken als er verwarring ontstaat. Op die manier kan een 'adviseur' dus een hypothecaire lening verkopen met zeer nadelige voorwaarden die de klant simpelweg niet begrijpt. Zorg dus altijd dat je de voorwaarden wél begrijpt en sluit anders geen lening af, er zijn genoeg aanbieders.

Tip 4: Voorkom onnodig zaken doen met tussenpersonen

Tussenpersonen hebben doorgaans geen exlusieve rechten voor wat betreft tarieven of speciale aanbiedingen. Net als vergelijkingssites ontvangen tussenpersonen doorgaans fixe vergoedingen voor het aanleveren van (potentiële) klanten. Deze vergoedingen worden uiteindelijk weer doorberekend naar de klant zelf, en dat bent u. Let dus altijd goed op met welke partij u in zee gaat, een directe lijn is in veel gevallen nog altijd het meest voordelig.

Tip 5: Vergelijk de verschillende rentetarieven

Overal op internet kunnen rentetarieven vergeleken worden, doe dit in ieder geval op meerdere sites om tot een betere afweging te komen. Bij het vergelijken van de verschillende rentes is het zeer belangrijk dat u wel de échte rentes vergelijkt en deze niet verward met aanbiedingen omtrent rentetarieven. Kijk naar het totale bedrag aan kapitaal en rente wat uiteindelijk terug moet worden betaald.

Tip 6: Looptijd van lening in combinatie met lasten

Over het algemeen zijn leningen met een langere looptijd, duurder dan leningen met een kortere looptijd. Maandlasten zijn bij langere leningen wel lager, maar sommige mensen kunnen beter een wat kortere looptijd nemen om zo geld te besparen. Vergelijk dus altijd de looptijd in combinatie met de bijbehorende maandlasten als u gaat kijken voor een geschikte hypothecaire lening. Kijk tevens hoe de rentestanden erbij staan. Als de rente laag staat kunt u er in de meeste gevallen het beste voor kiezen om de rente vast te laten zetten. Op deze manier voorkomt u het risico dat de rente over een aantal jaren veel hoger staat en u dus meer moet gaan betalen. Andersom is het soms verstandig wél voor een variabele rente te kiezen als de huidige rentestand relatief hoog is.

Tip 7: Is de lening voordelig, fiscaal gezien?

Kijk bij het aangaan van een lening altijd goed naar de voor- en nadelen voor wat betreft aftrekbaarheid van zaken. Sommige mensen besteden een deel van hun hypothecaire lening niet aan het huis, maar aan andere zaken. Ze gaan voor een boot, auto, motor of een andere grote aankoop met als gevolg dat een deel van de rente niet meer aftrekbaar is.

Tip 8: Garantieregeling bij hypothecaire lening?

Informeer altijd bij de partij waarmee u in zee gaat of u in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie, in dat geval kan er een lagere rente van toepassing zijn.

Tip 9: Rente als dekmantel

Uiteindelijk draait het om het totale kostenplaatje, niet alleen om de eventuele voordelige rente. Voorbeelden van extra kosten zijn; verzekeringspremies, verschillende akten, dossierkosten, bankexpertise of andere kosten door ongunstige voorwaarden. Deze zaken worden ook wel koppelverkopen genoemd en kunnen u alsnog veel geld gaan kosten bij een, op het eerste gezicht, zeer verleidelijke hypothecaire lening.

Tip 10: Onderhandel over uw lening

U kunt een hoop geld besparen door goed te onderhandelen. Procentueel kleine kortingen zijn in de financiële sector al snel serieuze bedragen voor de gemiddelde particulier. Bedrijven verkopen graag producten, maak gebruik van uw machtspositie.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in