Home Cultuur Het Britse koningshuis: strijd tegen de paparazzi

Het Britse koningshuis: strijd tegen de paparazzi

blog placeholder

De live-uitzending van de kroning van koningin Elizabeth ll in 1953 betekende het begin van een nieuw tijdperk. Deze dag veranderde de relatie tussen het Engelse koningshuis en de media voorgoed. Bij de kroning van Elizabeth ll begon de belangstelling van de paparazzi voor het koningshuis. Vanaf dat moment zou het gebrek aan privacy alleen maar toenemen. Tot de aandacht van de paparazzi in 1997 uit de hand liep en de media betrokken was bij de dood van prinses Diana.

Elizabeth ll

Op 27-jarige leeftijd verloor Elizabeth ll haar vader, de koning van Engeland. Hij was plotseling in zijn slaap gestorven aan trombose. De jonge Elizabeth was kroonopvolger en dit betekende dat zij per direct koningin van Engeland werd. Op 2 juni 1953 vond de ceremoniële kroning van Elizabeth plaats.

De kroning

De kroning op 2 juni werd tot in de puntjes voorbereid. Een half miljoen mensen wachtten de nacht tevoren op straat om een goede plek te hebben tijdens de optocht, ook al was het erg koud buiten. Er waren tribunes gebouwd voor ruim honderdduizend mensen en bovendien zou de BBC zeven uur lang voor live televisie zorgen. Dit was de eerste keer dat er zo’n lange live-uitzending op tv zou zijn. Deze uitzending werd niet alleen in Engeland, maar ook in een aantal andere landen uitgezonden.

Voor de BBC was het een belangrijke dag. Wanneer de uitzending goed zou verlopen, dan zou de BBC een stuk bekender worden in Engeland. Maar wanneer de uitzending zou mislukken, dan kon deze dag wel eens het einde van de zender betekenen. Het was dus belangrijk dat alles goed zou gaan. Van te voren was echter door de regering besloten dat er geen camera’s bij de kroning zelf mochten zijn. Dankzij veel protest werd deze beslissing teruggenomen. De enige voorwaarde was nu dat er geen close-ups van de koningin gemaakt mochten worden.

De uitzending

Voor de uitzending gebruikte de BBC alle camera’s die ze hadden. Het project kostte ruim 44.000 pond en het was daarom erg belangrijk dat alles zou lukken. Op het moment van de kroning stond de BBC voor een moeilijke keuze: zouden zij zich aan de regels van de regering houden of zouden ze doen wat hun kijkers graag wilden zien? De BBC besloot om toch een close-up van de koningin te maken, ook al hadden ze afgesproken dit niet te doen.

De uitzending van de BBC bleek een doorslaand succes te zijn. Ruim twintig miljoen mensen bekeken de uitzending op tv. Vanaf dat moment was de jacht op emotionele beelden van het Engelse koningshuis begonnen. Het gebrek aan privacy zou steeds verder afnemen tot het uit de hand zou lopen bij de dood van Diana.

Prinses Diana

Na de scheiding van Diana en de Britse kroonprins Charles, de zoon van koningin Elizabeth ll, kreeg Diana steeds meer aandacht van de media. Toen ze op 31 augustus 1997 samen met haar nieuwe vriend Dodi al Fayed op de vlucht was voor de paparazzi, leidde dit tot haar dood. Toen haar chauffeur de paparazzi in een tunnel probeerde te ontwijken, ging het mis. De auto slingerde van de weg af en Diana raakte zwaar gewond. Terwijl ze daar lag bleven de paparazzi foto’s van haar maken, zonder haar te hulp te schieten. Even later overleed Diana in het ziekenhuis.

Vanaf de kroning van Elizabeth ll kreeg de media een toenemende belangstelling voor het Britse koningshuis. Dit zorgde ervoor dat er bijna geen privacy meer was voor leden van het koningshuis, dit kwam vaak erg bedreigend over. Na de dood van Diana reageerde de wereld geschokt. Hoe kon het ooit zo ver gekomen zijn? Toch blijven paparazzi een bekend probleem voor veel beroemdheden.

DVD BBC Historisch wereldnieuws (2005) – De monarchie en de media

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mobiele versie afsluiten