Home wetenschap-technologie De Microsoft Hololens.

De Microsoft Hololens.

blog placeholder

Een eerste kennismaking met de Microsoft Hololens. Een bril die hologrammen projecteert in je werkelijke omgeving. De bediening gaat met spraak- hand- en hoofdbewegingen. 

De Hololens is een bril waarmee je hologrammen in de echte wereld kunt projecteren. De brillenglazen zijn transparant. De hologrammen worden op de glazen geprojecteerd. Als je door de bril kijkt dan zie je dus je werkelijke omgeving met daarin de hologrammen die jij zelf via de bril hebt toegevoegd. Dit heet Augmented Reality. Letterlijk vertaald ‘toegevoegde realiteit’. Er wordt een extra laag aan je gezichtsveld toegevoegd. De werkelijke wereld en de digitale wereld worden een.    

De bril is een zelfstandige PC. Hij heeft een normale processor, een grafische processor, een holografische processor, een accu, veel sensoren, een set miniatuur luidsprekers en snelle camera’s. Met de 3D dieptesensor kunnen gedetailleerde 3D beelden worden gemaakt van de ruimte waarin je je bevindt. De hologrammen kunnen daardoor zodanig op de brillenglazen worden geprojecteerd, dat het lijkt alsof ze werkelijk onderdeel zijn van de ruimte waarin je je bevindt. Je kunt er omheen lopen en je kunt ze van boven en onder bekijken. En als je dichterbij komt, dan kun je meer details zien. Net als bij echte objecten.

De bril heeft 2 ringen. De binnenste ring is verstelbaar. Daarmee zet je de bril vast op je hoofd. Op de buitenste ring zitten de glazen. Die ring kan gekanteld worden, zodat de glazen op de juiste positie voor je ogen komen.

De besturing gaat met spraak, hand- en hoofdbewegingen. Ook Windows applicaties kunnen op die manier worden bediend. Met handgebaren open je het Windows startmenu. Het menu wordt als hologram in je werkelijke wereld getoond. Op een PC zou je dan met je muis op een applicatie klikken om hem te openen. Bij de Hololens hoef je alleen maar naar de applicatie te kijken. De cursor is altijd gericht op de plaats waar je naar kijkt. Een ‘air tap’ is de vervanger van de muisklik. Je beweegt gewoon je vinger op en neer om de applicatie te openen.     

De hologrammen kun je op iedere plek in je omgeving positioneren. Je kunt een TV scherm aan de muur van je woonkamer hangen. De beelden zijn in HD-kwaliteit en je kunt het beeld vergroten en verkleinen. Een echt beeldscherm heb je dan niet meer nodig. De Hololens onthoudt waar je het scherm hebt opgehangen. Op diezelfde manier kun je alle applicaties/hologrammen een vaste plaats in de ruimte geven. Maar je kunt ze ook continu in beeld houden. Handig bij een videogesprek. Dan kun je overal naartoe lopen, terwijl je gesprekspartner gewoon in beeld blijft en met je kan communiceren.

Met HoloStudio kun je 3D objecten maken en bewerken. Ook dit doe je met spraak, hand- en hoofdbewegingen. Het is zelfs mogelijk het ontwerp daarna in 3D uit te printen. De Hololens is heel geschikt voor architecten en ontwerpers. Een ontwerp voor bijv. een benzinetank kan direct als hologram op de werkelijke motor worden geplaatst. Zo kan de ontwerper zien hoe het er in werkelijkheid uit gaat zien. Ook kan hij gelijk controleren of de tank op de motor past.     

De Hololens komt in 2016 beschikbaar voor ontwikkelaars. Microsoft wil de Hololens voor professionele toepassingen gaan gebruiken. Er zijn enkele miljoenen beschikbaar gesteld waarmee onderzoekers wetenschappelijke toepassingen kunnen bedenken. Microsoft werkt al samen met Nasa. De bril kan gebruikt worden om robots te besturen en ruimtereizen te simuleren.

De Hololens draait onder Windows 10. Gebruikers die Windows 7 en 8.1 op hun PC hebben staan kunnen gratis upgraden naar Windows 10.

Als je de ontwikkelingen wilt volgen, meld je dan aan op de Hololens siteOnderaan de eerste pagina kun je onder “Get the latest news” je emailadres opgeven. Je hoort als een van de eersten waar en wanneer je de Hololens kunt kopen. En je ontvangt nieuwsbrieven en informatie over events.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mobiele versie afsluiten