Naar de kapper gaan is duur, ondanks tijdelijke BTW-regelingen, de intrede van de thuiskapper en van de ‘allochtone’ kapper. Er zijn allerlei manieren om goedkoper je haar bij te houden. Gewoon je hoofd kaal scheren kan ook. Maar is dat nou goedkoper dan knipbeurten bij de kapper?

""Kaal kwam in

Tot de jaren negentig was kaalheid het handelsmerk van slechts enkele mannen. Denk bijvoorbeeld aan acteur Telly Savalas (Kojak), de Italiaanse voetbalscheidsrechter Collina of, dichter bij huis: cabaretier Hans Liberg. Begin negentiger jaren verschenen ze ineens: beroemdheden die hun hoofd kaal gingen scheren. Van sommige celebrity’s weet je niet beter dan dat ze kaal zijn. Anderen vallen juist op, zoals Arie Boomsma. Uiteindelijk zijn kaal geschoren mannen niet bijzonder meer.

Goedkoop kaal geeft brokken

Het kaal scheren van je hoofd verschilt niet zo van gewoon scheren. Maar, juist bij je hoofd moet je niet bezuinigen op materiaal. Hier en daar is de hoofdhuid immers kwetsbaarder en heb je sneller sneetjes. Waaraan moet je je geld uitgeven?

  • Gewone gel volstaat, liever geen foam en al helemaal geen klassieke zeep met kwast
  • Goede scheermessen. Met een hoge kwaliteit mes dat 3 bladen heeft, kom je al een eind. Crème de la crème zijn natuurlijk de messen die 5 of 6 bladen tellen, maar die kosten ook meer. Gebruik zeker geen plastic wegwerpmesjes, tenzij je per ongeluk ergens bent zonder je eigen mes
  • Een goede tondeuse, geen rammelkast die over je hoofd ploegt
  • Een goede balsem

Hoe kaal wil je?

Per persoon verschilt hoe kaal hij wil zijn. Je kunt je oogverblindend glad scheren of ervoor kiezen om de tondeuse te gebruiken. Met een tondeuse houd je altijd een donker waas over je hoofd. Factoren die verder bepalen welk materiaal je nodig hebt en dus wat kaalheid je kost zijn:

  • leeftijd. Ben je al een beetje kaal of nog helemaal niet;
  • aanleg. Groeit je haar snel of langzaam?
  • seizoen. In de zomer groeit je haar sneller dan in de winter;
  • haarkleur. Blond of grijs haar kan iets minder vaak geschoren worden, terwijl je toch (bijna) kaal lijkt

Kosten knippen voor man

 

aantal kappersbezoeken per jaar

8

kosten knipbeurt in een zaak

€18

kosten knippen, wassen, drogen

€23

kosten tondeusebeurt in een zaak

€10

kosten knipbeurt thuis

€12

shampoo

€12

Op jaarbasis kost naar de kapper met een eigen zaak gaan en gebruik van shampoo dus (afgerond) minstens 150 euro. De prijzen verschillen overigens enorm per regio en per kapper.

Weetje: het is niet bewezen dat kaal scheren het lichaam aanzet tot snellere haarproductie.

Kosten kaal voor man

Kapper

Laat je een kapper je kale hoofd bijhouden, dan loopt dat flink in de papieren. Het komt ook niet vaak voor. Een tondeusebeurt kost rond 10 euro. Stel dat je tweewekelijks gaat en dus niet echt full time kaal bent, dan zijn de kosten per jaar 260 euro.

Zelf

Nat

 

Aantal keren

3 x per week (150 x per jaar)

Levensduur mesjes

6 beurten

Prijs per scheermes, 2 bladen

€3,5 (A-merk)

Prijs per scheermes, 5 à 6 bladen

€4,5 (A-merk)

Wegwerpmesje per stuk

€1

1 busje gel à 200 ml

€4 (A-merk)

1 busje gel à 200 ml

€1,5 (huismerk)

Levensduur busje gel

1 maand

Een kaal hoofd kost aan mesjes 100 euro (1 mesje per 2 weken) en aan gel 12 euro, totaal afgerond 110 euro. Gebruik je huismerken, dan liggen de kosten enkele tientjes lager.

Tondeuse

De prijzen van tondeuses liggen tussen de 20 en 70 euro, maar vanaf 40 euro heb je een apparaat dat ook een tijdje meegaat. Zeg dat je hem in 3 jaar afschrijft, dan kost dat 10 euro per jaar.

Conclusies

  1. een kaal hoofd onderhouden kost niet zo veel minder op jaarbasis dan knipbeurten bij de kapper. Ben je gewend een thuiskapper te hebben, dan is het verschil zelfs minimaal;
  2. kaal scheren met een tondeuse is veruit het goedkoopste, maar geeft een minder resultaat.

Bronnen: o.a. www.kappers.startpagina.nl, www.dehaarsite.nl, www

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in