Een koortsneus is net als een koortslip een herpesinfectie met de identieke verschijnselen, maar waarom wordt dit nog niet als zodanig erkend? Hoe noemen we het als zo’n terugkerend plekje op of in je neus verschijnt?

Symptomen

Het is net als de koortslip een herpesvirus dat in je lichaam zit en tevoorschijn komt als je weerstand minder is of als de blootstelling aan zon of schraal weer te hoog was. Het begint ook met spanning op de neus, bij sommigen zijn het tintelingen of jeuk, daarna wordt het pijnlijk, vervolgens komen er kleine blaasjes op die weer kapot gaan en waar vocht uitkomt, en uiteindelijk ontstaat er een korstje. Hier moet je uiteraard van afblijven, want net als bij een koortslip of welk ander wondje dan ook, houd je er een litteken aan over als het korstje er te vroeg afgaat.

Reactie

Je begrijpt dat zo’n plekje op de neus net zo afstotelijk is als dat plekje op de lip, alleen bij de lip krijg je meer begrip, bij de neus een afkeurende blik. Op de een of andere manier wordt het geassocieerd met pulken in je neus. Een vinger in je neus is viezer dan een vinger in je mond en blijkbaar is dat plekje op je neus dus ook viezer dan een plekje op je lip. Voor jezelf is de koortsneus nog vervelender dan de koortslip, aangezien je je neus niet makkelijk kan snuiten, daar is het te pijnlijk voor en als het aan de binnenkant zit, kan het neusvocht er zelfs maar moeilijk langs. Daarnaast is de neus meer in het zicht dan de lip. Het voordeel op de koortslip is dat je nog wel iemand voorzichtig een kus kunt geven zonder hem of haar te besmetten. Het virus is trouwens alleen besmettelijk als je een koortsneus (of koortslip) hebt, vanaf de eerste tinteling, totdat de zweertjes verdwenen zijn.

Behandeling

Hoe moeten we dit verschijnsel anders noemen dan een koortsneus, maar waarom kunnen we er dan geen medische informatie op internet over vinden? Wanneer je ‘koortsneus’ intikt, vind je heel veel persoonlijke verhalen van mensen die dezelfde ervaring hebben en door gebrek aan een medische term het zelf ook een koortsneus noemen. Is er dan geen medische term voor? Is er dan ook geen middel tegen? Ook hierover vind je allerlei persoonlijke ervaringen, een hele enkele keer door een arts voorgeschreven, maar meestal door maar iets te proberen. Zo heb je Zovirax, het meest bekende middel bij een koortslip, dit zou ook kunnen werken bij de neus mits het bij de eerste verschijnselen wordt aangebracht. Prevner, Fenistil Penciclovir en Akolip worden gebruikt met wisselende resultaten, maar ook gewoon zinkzalf of iets anders wat de blaasjes kan uitdrogen of vitaminepillen. Een homeopathisch middel Rhus Toxicodendron schijnt ook een wondermiddel te zijn, alleen niet makkelijk te verkrijgen. Je moet het echt bestellen bij de drogist. Dit laatste kun je dan maar beter een keer doen als je er geen last van hebt, want voor je de bestelling binnen hebt, loop je alweer een paar dagen met een rode neus rond. En als laatste hebben we natuurlijk nog de methode om het te camoufleren met Compeed lipblaaspatches.

Het wordt toch eens tijd dat dit plekje op de neus een vaste erkende naam krijgt en waar je middel voor kunt kopen bij iedere drogist, of waar je op internet naar een officiële medische site wordt verwezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in