Value Driven Maintenance is een onderhoudsfilosofie waarbij het onderhoud van een machinepark of technische installatie op basis van vier prestatie indicatoren kan worden bestuurd. Wil jij weten wat VDM voor jouw bedrijf kan betekenen? Dat lees jij hier!
Value Driven Maintenance
Value Driven Maintenance betekent letterlijk ‘waarde gedreven onderhoud’. De basistheorie van VDM is dat onderhoud Waarde moet toevoegen. Waarde is hierbij gedefinieerd als de som van alle toekomstige vrijkomende kasstromen, verdisconteerd naar vandaag. Onderhoud kan volgens VDM op vier manieren een directe bijdrage leveren aan de waardecreatie van een bedrijf. De vier waardedrijvers zijn Health, Safety & Environment, Asset Utilization, Resource Allocation en Cost Control.
Onderhoud als kostenpost
Onderhoud wordt vrijwel altijd als een kostenpost beschouwd. VDM speelt hier op haar eigen manier op in. De totale onderhoudskosten, de prestatie van het productieapparaat, het onderhoudsmanagement (onder andere reserveonderdelenbeheer) en de veiligheid worden op een bepaald tijdstip vastgelegd. De werkwijze van VDM beschrijft, hoe de mogelijke verbeteringen voor de vier genoemde waardedrijvers te bepalen, en de potentiële waarde hieraan te koppelen. Om de potentiële waarde van de waardedrijvers te verduidelijken, volgt een uitleg per waardedrijver.
Health, Safety & Environment (HSE)
Tegenwoordig moeten bedrijven aan steeds meer regels voldoen op het gebied van veiligheid en milieu. Men moet investeren in extra voorzieningen, technische installaties aanpassen et cetera. Op het eerste gezicht worden er alleen maar kosten gemaakt. VDM beschouwt dit anders. Wanneer een bedrijf niet voldoet aan de regelgeving, loopt men het risico op boetes. Daarnaast loopt een bedrijf het risico om de “License to Operate” kwijt te raken, wanneer de regels worden overtreden. Een goed HSE beleid zorgt dus voor een reductie van kosten aan boetes en vergroot de waarschijnlijkheid dat er in de toekomst omzet gedraaid kan worden.
Asset Utilization
Asset Utilization betreft het verhogen van de technische beschikbaarheid van het machinepark. Met een hogere technische beschikbaarheid kunnen met een gelijk geïnvesteerd vermogen meer producten vervaardigd en verkocht worden. De extra verkoop genereert meer inkomsten, terwijl de vaste kosten gelijk blijven.
Cost Control
Cost Control betreft het verlagen van de onderhoudskosten. Dit kan worden gerealiseerd door het actief beheren en beheersen van de onderhoudskosten. Vaak gaan de kosten ten behoeve van onderhoud ‘van de grote hoop’ en is onduidelijk hoe de kosten verdeeld zijn. Het uitsplitsen van kosten- en actiesoorten en het optimaliseren van het onderhoudsmanagement kan tot grote kostenbesparing leiden.
Resource Allocation
Resource Allocation betreft het beheer en van onderhoudsgerelateerde middelen. Denk hierbij aan de monteurs, reserveonderdelen, mogelijkheid tot uitbesteden en kennis/informatie. Er kunnen veel kosten worden bespaard met het slim beheren van reserveonderdelen, het doelmatig inzetten van de juiste monteurs en de benodigde kennis, en een goed evenwicht tussen interne en externe onderhoudsdienst.
Balans tussen waardedrijvers
Er bestaat een natuurlijke spanning tussen de vier waardedrijvers. Men moet daarom continu op zoek zijn naar de juiste balans tussen de waardedrijvers. Om dit te kunnen bepalen, is het zaak om te weten hoe de waardedrijvers zich ten opzichte van elkaar verhouden. Dit gebeurt vaak gevoelsmatig, maar kan ook worden bepaald met behulp van de sensitiviteitsanalyse. Hierbij wordt het netto waardepotentiaal van de gehele onderhoudsorganisatie bepaald door ‘aan de knoppen te draaien’. Wat levert een verhoging van 1% technische beschikbaarheid (Asset Utilization) op aan extra omzet en welke kosten (Cost Control) staan hier tegenover? Hoeveel kan er bespaard worden op het preventief onderhoud, wanneer dit volledig wordt uitbesteed (Resource Allocation)? Wat moet men investeren om een (willekeurige) HSE factor te behalen, hoeveel boetes worden hiermee voorkomen en tot in hoeverre wordt de betrouwbaarheid voor productie vergroot (HSE Management)? Het doel is om de totale netto waardecreatie te bepalen en op basis hiervan beslissingen te nemen.