Ontharen is voor de één een luxe en voor de ander een must. Gladde benen, bikinilijn en oksels zijn vrouwelijk en dat maakt overbeharing – waar sommige vrouwen last van hebben – alleen nog maar meer vervelend. Maar ook de weinig behaarde vrouw zit over het algemeen niet te wachten op de periodieke scheerbeurten. Naast de tijdelijke ontharingsmethodes, zijn er ook permanente methodes.

Mogelijkheden

Het meest prettige is eenmalig de haren weghalen en er dan voor altijd vanaf zijn. Eenmalig is wel erg ambitieus, maar het kan in enkele maanden wel gerealiseerd zijn. Daarnaast zijn er de tijdelijke ontharingsmethodes die we allemaal uit de winkels kennen. Hieronder zijn enkele van de meest bekende ontharingsmethodes opgesomd. 
 

Scheren

Scheren is nog steeds een eenvoudige manier van ontharen. Het is ook de methode die het meest toegepast moet worden. Dat wil in de praktjk zeggen dat je na een dag alweer stokkels hebt. toch vinden veel vrouwen het een handige methode van ontharen, want je hoeft er niet veel extra moeite voor te doen, dan het in de dagelijkse douchebeurt – met of zonder scheerschuim – mee te nemen.

Zoals bij alle methodes kan ook bij scheren de huid in opstand komen. De huid kan geïrriteerd raakt door of het scheerschuim of de mesjes. Meestal kalmeert de huid als je er een speciale bodycreme opsmeert die de huid ook koelt. Verschillende merken hebben een dergelijke crème in het assortiment.

Voor de oksels zijn er enkele cosmeticamerken die deodorants in het assortiment hebben die de haargroei afremmen en de haartjes zachter maken. Het spreekt voor zich dat deze deodorants ook verzachtend werken.

De scheermesjes variëren in prijs per mesje van € 0,30 tot € 4,00 voor een mesje. De kwaliteit is dan ook sterk uiteenlopend. Maar soms zijn de duurdere mesjes niet echt noodzakelijk. Kijk bij aankoop goed naar wat je zoekt. De deodorants zijn te koop vanaf  € 4,00.

 

Permanente ontharing

De in ontharing gespecialiseerde salon kan je haren verwijderen middels laser, IPL of VPL. De laserbehandeling kennen we wel, maar IPL staat voor Intense Pulsed Light en VPL staat voor Variable Pulsed Light en is relatief nieuw. Er wordt als het ware een nagenoeg pijnloze lichtflits veroorzaakt op de huid die energie (warmte) in het haarzakje schiet.

De laserbehandeling moet altijd in de kliniek plaatsvinden terwijl de IPL of VPL ook in verschillende gespecialiseerde schoonheidssalons kan plaatsvinden. Voor alle mogelijkheden geldt dat je een aantal keren moet terugkomen om het gewenste resultaat te bereiken. Men gaat gemiddeld uit van zes behandelingen met een tussenpose van zes weken per keer. Daarna is voor het bijhouden één keer per jaar voldoende.

Dit zijn de beste vormen om tot permanente ontharing te komen, maar zelfs voor dit soort meer drastische methodes geldt dat het niet altijd de honderd procent garantie zal geven. Ook de thuissetjes die inmiddels te koop zijn (een afgeleide van de apparatuur die je in de kliniek/salon ziet) zijn niet honderd procent.

De totale kosten voor de kleinere plekken als oksels en bikinilijn liggen rond de € 300,00 en voor de benen moet van € 600,00 uitgegaan worden. De thuissetjes zijn er vanaf € 400,00, de ervaring met deze sets is nog relatief kort, dus de effectiviteit is nog niet grondig aan te geven. De genoemde prijzen zijn wel de ondergrens, de meeste salons zijn duurder. De salons hebben vaak gecombineerde aanbiedingen (benen en bikinilijn of benen en oksels) tegen een gereduceerd tarief.

Voor vrouwen die aanzienlijke overbeharing hebben en er ook echt onder gebukt gaan, kan de verzekering betalen voor de behandelingen. Raadpleeg hiervoor altijd eerst je verzekeraar.

Harsen

Het harsen wordt voor de langdure ontharing als het meest geschikt ervaren, maar is wel een beetje pijnlijke methode. Daar staat tegenover dat je er voor een flink aantal weken vanaf bent (varieert van vijf weken tot ruim twee maanden). Daarnaast worden de haartjes vaak iets minder en in ieder geval zachter. Er worden behandelingen vanaf  € 40,00 gegeven (afhankelijk van de plaats uiteraard). Wat een groot nadeel van het harsen is, is dat de haartjes weer enkele minimeters aan moeten groeien om de volgende harsbeurt te kunnen ondergaan. Ook met zachtere haartjes is dat geen fraai gezicht, zeker als je donkere haartjes op de benen of onder de oksels al weer zichtbaar worden.

Thuissetjes voor het harsen zijn te koop bij de verschillende drogisterijen. Een pot met gebruik van katoenen doeken, maar populairder zijn de kant-en-klare strips. Een setje is al te koop vanaf € 5,00.

Voor sommige mensen geldt dat ze een erg gevoelige huid hebben en dan is harsen geen pretje. Een rode en/of gezwollen huid kan het gevolg zijn. Met wat koele kompressen komt de huid wel weer in normale conditie, maar dit is verre van ideaal. Als je een gevoelige huid hebt is het zinvol eerst een even je huid te testen, alvorens je aan de slag gaat. Neem hiervoor een klein stukje minder zichtbare huid en bekijk hoe de behandeling uitpakt. 

De huid

Waar je ook voor kiest, je huid kan na het ontharen altijd iets extra’s gebruiken.  Ontharen is hoe dan ook een aanslag op je huid. Kalmeer je huid met een rustige lavendelcrème of een oppeppende crème met munt. Ga nooit na de behandeling aan pukkeltjes of andere bultjes krabben, maar laat de huid eerst tot rust komen. In de salon zal de medewerker je onthaarde lichaamsdelen met een verzachtende crème insmeren. Houd je tot slot altijd aan de voorschriften voor wat betreft een volgende behandeling.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in