Risotto is een rijstgerecht uit Italië dat gemaakt wordt van rijstkorrels die meer dan viermaal hun gewicht aan vocht opnemen zonder van vorm te veranderen of kapot te koken. De speciale risttorijst wordt in bouillon gekookt en tijdens het koken worden andere ingrediënten toegevoegd.
Risotto (voor 4 personen)
Het woord risotto is afkomstig uit Lombardije. Risotto wordt zo genoemd omdat 'riso' in het Italiaans 'rijst' betekent. Er zijn vele verschillende soorten ristotto te bereiden.
Dit recept is een risotto met knoflook en peterselie.
Ingrediënten
- 1,25 liter groente- of kippenbouillon
- 3 eetlepels olijfolie + een scheutje om er op het laatst overheen te druppelen
- 3 teentjes verse knoflook
- 6 sjalotjes
- peper
- zout
- 350 gram risottorijst
- klontje boter
- 100 gram verse parmezaanse kaas
- 50 gram verse bladpeterselie
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Bereidingswijze
Doe de bouillonblokjes in de pan met 1,25 liter water en breng het aan de kook in een klein pannetje en zet dit vervolgens op een laag vuurtje. Maak de sjalotjes schoon en hak deze fijn in snippers. Maak vervolgens de teentjes knoflook schoon en snijd deze in hele dunne plakjes. Hak de peterselie fijn.
Verhit de olijfolie in een grotere pan en doe de fijngehakte sjalotjes erin, gevolgd door de plakjes knoflook. Bak dit zo'n 2 minuten totdat de sjalotjes glazig zijn. Voeg nu de risottorijst toe en roer voordurend zo'n 5 minuten tot de korrels glazig zijn. Voeg nu een soeplepel bouillon toe en blijf roeren totdat de bouillon is opgenomen in de rijstkorrels. Dan voeg je nog een lepel bouillon toe en roer je weer tot de bouillon is opgenomen. Let er goed op dat alle bouillon wordt opgenomen door de rijst voordat je de volgende lepel toevoegt. Herhaal dit meerdere malen en proef of de rijst al gaar is. De rijst moet beetgaar zijn maar nog stevig van binnen. Het kan zijn dat je niet alle bouillon nodig hebt. Als de rijst gaar is, voeg je wat peper en zout toe. Neem vervolgens de pan van het vuur en roer de boter erdoorheen, gevolgd door de parmezaanse kaas en de peterselie. Voeg eventueel nog wat bouillon toe om de rijst vochtig te houden. Serveer de risotto direct en strooi er nog wat parmezaanse kaas overheen en een klein scheutje olijfolie.
Eet smakelijk!