Ik heb het altijd leuk gevonden om te koken. Nu ik echter op kamers woon merk ik dat dit niet meer zo makkelijk is als eerst. Met een keuken van 1 bij 3, een bungelende bestekla, metershoge stapels afwas, zonder keukengadgets, te weinig geld voor dure boodschappen en gewoon niet altijd de tijd en zin om langer dan 5 minuten in de keuken te staan, is koken toch een heel ander verhaal geworden. Toch wil ik graag lekker blijven eten. Mijn doel is om met zo min mogelijk en goedkope ingrediënten, lekker te blijven koken.
Makreelsalade
Ik vind het af en toe lekker om tussen de middag in plaats van een broodje een salade te eten. Maar met een lunch wil je natuurlijk niet te lang bezig zijn en je wil er ook niet te veel geld aan uitgeven. Deze makreelsalade is lekker fris, snel klaar en heel belangrijk; niet te duur.
Ingrediënten makreel salade:
Een gerookte makreel (kan je gewoon bij de supermarkt krijgen)
1 tomaat
1 bosui (als je nog een gewoon uitje in huis hebt kan je die natuurlijk ook gebruiken!)
Halve appel (die andere helft kan je lekker tijdens het kokkerellen opeten, of als toetje). Neem een merk wat jij lekker vindt, of wat in de aanbieding is. Zelf vind ik ellstar erg lekker.
Blaadjes sla, zo veel of weinig als je wil.
Dressing:
1/2 el olijfolie
1/2 tl citroensap
1 tl mosterd
1 tl honing
(eventueel wat peterselie, maar dit is wel duur en niet noodzakelijk)
wat peper en zout
Bereiding makreel salade
Halveer de appel en haal het klokhuis eruit. Snijd hem vervolgens in zo dun mogelijke reepjes. Als je dit ingewikkeld vindt klinken kan je er natuurlijk ook gewoon kleine blokjes van maken. Gewoon lekker een beetje in het rondhakken. Misschien vind je appel met makreel trouwens een beetje gek klinken, maar de zoute makreel combineert echt verassend goed met het friszure van de appel (wat we straks ook weer terugzien in de dressing!).
Ook over de ui , de tomaat en de sla doen we niet moeilijk. Hak het gewoon allemaal in stukjes en gooi het door elkaar in een bakje of op een bord, wat jij leuk vindt. Ik vind het zelf altijd fijn in een kom.
Nu de makreel. Ik koop zelf altijd een hele. Je kan dan ongeveer de helft of iets minder voor de salade gebruiken en de andere helft bewaar je voor morgen op een toastje (kan prima, zelfs een paar dagen, gewoon in een zilver of plasticfolietje in de koelkast).
Makreel fileren
De makreel kan je ook gewoon een beetje in stukjes door de salade husselen. Een tip van mij, ik vergeet het zelf altijd, maar ga de makreel niet uitgebreid met de hand fileren, vastpakken en dergelijken. De geur zal je de rest van de dag blijven achtervolgen.
Nu de dressing nog. Maak je ook hier niet te druk over, als je een van de ingredienten mist zal je echt niet meteen een culinaire flater slaan. mix de ingredienten van de dressing ook door elkaar en sprenkel de dressing over de salade.Oja, en vergeet niet ergens in dit proces wat peper en zout over het geheel heen te strooien.
Makreelsalade als lunch
Vind je dit toch een beetje veel werk voor een enkele lunch? Je kan deze salade natuurlijk ook prima als avondmaaltijd eten. Zelf zou ik dan wat meer makreel gebruiken of het hele recept dubbel maken. Vind je dit een beetje te veel van het goede (sla), dan kan je er ook een lekker broodje bij roosteren. Als je dit met een beetje mayonaise besmeerd is het natuurlijk al helemaal fijn.
Eet smakelijk!
ps: Ik heb dit recept van Rudolph van 24kitchen en heb het een beetje aangepast. Check de bronnen om het 'de meester' zelf te zien doen! (zie je ook meteen hoe mooi hij die appel in reepjes snijdt)
www.24kitchen.nl/recepten/salade-met-granny-smith-en-makreel