Omdat zeer veel jongeren die afstuderen aan het secundair onderwijs nog een beetje angstig tegenover het hoger onderwijs staan, omdat veel ouderen nostalgisch terugkijken op hun studententijd en vooral omdat veel studenten op dit ogenblik volop aan het genieten zijn van hun studentenleven, heb ik besloten deze tekst te wijden aan het "zware" leven van de student.

De grote stap

De laatstejaars van het secundair onderwijs zullen het misschien nu al beu zijn, maar de beslissing om verder te studeren is een van de belangrijkste in hun jonge leven. En er is ook zoveel om rekening mee te houden. Wat ga ik studeren? Waar ga ik studeren? Ga ik op een kamer? Sluit ik mij aan bij een vereniging? Waar zijn de leukste cafeetjes? Het is iets om naar uit te kijken, die overstap. Zelfs al vond je het middelbaar onderwijs nog zo leuk, de universiteit of hogeschool heeft toch nét iets meer. En er zullen zeker momenten komen dat je nostalgisch terugkijkt op die rustige periode in het middelbaar onderwijs, vooral dan in de studeertijd vlak voor de examens. Maar al bij al is er niets om bang voor te zijn.

Het échte leven

Vanaf het moment dat je besluit verder te studeren, zal bij veel mensen de klik komen dat je een echte volwassene bent. Je zult ook zo behandeld worden. En terecht, want de meeste studenten zijn ook meerderjarig. Je krijgt een immense vrijheid toegeworpen, en alsof het niet moeilijk genoeg is met die vrijheid om te gaan, zullen er ook veel plichten bijkomen. Denk bijvoorbeeld maar eens goed na voor je iets verkeerd doet, ook het gerecht zal je als een volwassene behandelen.

Nadelen

Het grootste nadeel van het studentenleven is de constante verleiding van ontspanning. Als je in een studentenstad verblijft, verblijft je niet enkel tussen de boeken en de nerds, maar vooral tussen de cafés en discotheken en interessante mensen. Het is soms heel moeilijk om achter je boeken te kruipen en daar te blijven, als er zoveel leukere dingen te doen zijn in je directe omgeving.

Een ander nadeel, tevens een torenhoog cliché, maar absoluut de waarheid: het studentenleven is duur. Inschrijving, syllabi, eventuele richtingsgebonden aankopen, een treinabonnement om te pendelen of een kamer om te huren, eten, drinken, en dan heb je enkel nog maar de basisbehoeften. Als je graag een stapje in de wereld zet, wordt het al gauw véél duurder. Op zo'n avondje uit in een studentenstad verkwist je vaak meer geld dan je zelf beseft.

Voordelen

Eigenlijk heeft het studentenleven te veel voordelen om op te sommen, en de meeste ontdekt je wel gaandeweg. Ik vernoem snel nog even de voornaamste. Vrijheid is het kernwoord van je studententijd. Je zult niet langer bij het handje worden vastgehouden, je mag (lees: moet) zelf je plan trekken.

Je zult ook zeer veel nieuwe mensen leren kennen. Mensen waarmee je lief en leed zult doormaken. Vaak zijn de mensen die je ontmoet in je studententijd vrienden voor de rest van je leven. Wie weet ontmoet je er wel je toekomstige echtgeno(o)t(e)? Als je in een studentenvereniging gaat, heb je ook allemaal leuke activiteiten met medestudenten. Zo hoef je je nooit te vervelen.

Maar vergeet niet te studeren!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in