Edna is een planetoïde in het zonnestelsel. Deze planetoïde heeft een doorsnede tussen de twaalfhonderd en zeventienhonderd kilometer. De afstand tot de zon bedraagt ca. tien miljard kilometer.
Planeet of planetoïde
Nadat de NASA in maart 2004 officieel bekend maakte dat er nieuw hemellichaam in het zonnestelsel was ontdekt, ontstond er een hoop opschudding. De berekeningen over de grootte van de nieuwe aanwinst waren teleurstellend: Sedna, zoals het hemellichaam werd genoemd, had een doorsnede tussen de twaalfhonderd en zeventienhonderd kilometer. De tot dan toe kleinste planeet, Pluto, heeft een doorsnede van 2274 kilometer. Volgens een van de ontdekkers, Michael Brown van het California Institute of Technology, is een massa pas een planeet als zij zwaarder is dan alle andere massa’s in haar omloopbaan samen. Alle planeten voldoen hieraan, behalve Pluto en Sedna. Ook veel andere mensen vonden dat Pluto al niet in aanmerking mocht komen voor de naam ‘planeet’, dus Sedna mocht dit al helemaal niet. Beide hemellichamen zouden de benaming ‘planetoïde’ moeten hebben: kleine hemellichamen met de kenmerken van een planeet. Uiteindelijk wordt alleen Sedna als een planetoïde beschouwd.
Ontdekking
In november 2003 werd Sedna voor het eerst waargenomen door amateur astrologen. Na deze ontdekking gingen steeds meer astrologen op zoek naar het nieuwe hemellichaam dat misschien wel eens een planeet zou kunnen zijn. De Spitzer Space Telescoop van de NASA hielp hierbij een handje, en dat leidde tot steeds meer informatie over Sedna. De planetoïde bleek namelijk rood te zijn, net als Mars. Daarnaast werd er een schatting van de omvang gemaakt en werd de baan rond de zon in kaart gebracht. De planetoïde doet er 10.500 jaar over om een baan rond de zon te maken. De aarde heeft hier slechts driehonderdvijfenzestig dagen, ofwel een jaar voor nodig. De baan van Sedna loopt niet helemaal rond, wat betekent dat de planetoïde op sommige momenten dichter bij de zon komt dan op andere momenten. Er is berekend dat Sedna tot ca. 2075 steeds dichter bij de aarde zal komen waardoor de planetoïde gemakkelijker te bestuderen is en men er meer over te weten kan komen. Na die tijd zal Sedna weer beginnen aan de ‘terugreis’ waardoor hij na verloop van tijd uit het zicht is verdwenen.
Koud
De afstand tussen Sedna en de zon bedraagt 10 miljard kilometer. Vanuit Sedna is de zon dan ook niet groter dan een speldenknop. Hierdoor is het op deze planetoïde behoorlijk koud: het vriest er altijd meer dan 240 graden. Aan deze kou dankt Sedna haar naam. Voor de Inuit (Eskimo) is Sedna de godin van de zee. Volgens hen woont Sedna op de bodem van de Poolzee, een van de koudste plekken op aarde.
Nieuwe planetoïdengordel
Hoewel Sedna geen officiële planeet is, draait hij wel in een baan om de zon. Dat betekent dat de planetoïde uit maakt van het zonnestelsel, net als alle negen planeten: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. Om al die planeten zweven enkele manen en daarnaast zit de ruimte vol met de planetoïden. Wetenschappers vermoeden dat er rond Sedna nog veel meer planetoïden zitten. Misschien maakt de planetoïde zelfs uit van een compleet nieuwe planetoïdengordel die nog niet bekend is.