Als er een plek is waar de duurzaamheid nog kan verbeteren, dan is het wel in je garderobe. Het is natuurlijk belangrijk om leuke kleding waar jij je goed in voelt in de kast te hebben hangen. Dat neemt niet weg dat het ook wel belangrijk is om het milieu en de omgeving in acht te nemen. Om kleding te produceren moet namelijk vaak wat minder eerlijk gewerkt worden. Het is dus interessant om te bekijken hoe je de vulling van jouw kledingkast een stuk groener kan maken.

Minder vaak kopen

Het begint allemaal bij bewustwording. Wat vaak verkeerd gaat, is dat er te veel kleding wordt gekocht zonder daar goed over na te denken. Dit komt ook door hoe het tegenwoordig werkt. Bijna elke week lijkt het wel een nieuw seizoen in de webshops en kledingwinkels. In werkelijkheid hebben we natuurlijk nog altijd gewoon vier seizoenen. Wanneer je iets voor een bepaald seizoen nodig hebt, dan kan jet dus op dat moment kopen en het gewoon gedurende dat seizoen kopen. Dat er nieuwe items te koop zijn, betekent niet dat je ze ook moet kopen. Dit kan veel verschil maken.

De plek waar je koopt

Als je dan toch iets gaat kopen, denk dan ook eens na over wat je koopt. Moet het echt nieuw zijn? Of is het al goed als het alleen nieuw voor jou is? Er zijn tegenwoordig heel veel aanbieders van tweedehands en vintage kleding. Daar kan je natuurlijk hele leuke dingen tussen vinden. De oudere kleding is vaak ook van veel betere kwaliteit. Dat betekent dat het nog prima te dragen is. Waarom zou jij dan niet degene zijn die het een tweede leven geeft op deze manier? Denk hier dus ook goed over na als je aankopen gaat doen.

Maak er iets nieuws van

Wil je jouw garderobe groener maken en zoek je ook nog een leuke nieuwe hobby? Dan is het misschien een idee om je kleding te gaan vermaken. Upcyclen wordt dit ook wel genoemd. Het betekent dat je bijvoorbeeld van een jurkje een top maakt. Die lange jeans kan ook wel een stuk korter voor de zomer, nu er een vlek of scheur in zit. Zo kan je misschien niet het hele item meer gebruiken, maar is er nog wel reden om dat wat wel bruikbaar is wat langer te bewaren.

Zoek de juiste designers

Intussen is duurzaam en groen heel gebruikelijk geworden. Ondernemers weten dit ook. Er zijn tegenwoordig dan ook voldoende merken die hun kleding op een eerlijke manier vervaardigen. Wanneer dit ook jouw goedkeuring krijgt, dan is het dus ook niet meer dan logisch dat je voor deze merken gaat als je in de winkel op zoek bent naar leuke nieuwe items. Zo kan je dus toch iets nieuws kopen, zonder dat je een grote negatieve impact op de maatschappij hoeft te hebben. Wil je het helemaal goed aanpakken? Dan is het aan te raden om ook nog eens naar de Nederlandse merken te kijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in