In Zweden is ze misschien wel net zo populair als Beatrix Potter in Engeland: de schrijfster en illustratrice van kinderboeken Elsa Beskow (1874-1953). Geïnspireerd door de natuur om haar heen creërde ze een tijdloze wereld van kabouterkinderen, elfjes en feeën. Ruim een halve eeuw na haar dood zijn de kinderboeken van haar hand nog steeds populair in Zweden en haar illustraties vind je er op posters, prentbriefkaarten en serviesgoed. Gelukkig zijn haar boeken ook in Nederland (en in het Nederlands) verkrijgbaar.
De boeken van Elsa Beskow zijn in Nederland vrij geliefd in antroposofische kringen. Dit vanwege de sprookjesachtige wereld die zij in haar boeken neerzet, opgetekend in alle vier de seizoenen. Met een rijke fantasie verbeeldt ze kabouterkinderen die kunnen praten met dieren, kunnen vliegen op de rug van vleermuizen, samen spelen in het bos en in hun wereld allerlei goede en slechte boswezens tegenkomen. Haar boeken hebben de 'tand des tijds' met glans doorstaan en spreken ook nu nog tot de verbeelding van kinderen (en volwassenen). Haar briljante, aandoenlijke illustraties zijn van een kwaliteit die verraadt dat Beskow een gedegen achtergrond had als kunstenares.
Nederlandse uitgaven
In Nederland zijn door de jaren heen onder meer de volgende boeken van haar hand verschenen, vertaald door diverse Nederlandse auteurs:
- Het jaar rond (1988);
- Het huis van meneer Peter (1975/1989);
- Annika (1985);
- Olle's Skitocht (1982/2007);
- Pelle's nieuwe kleren (1981/1984);
- Het bloemenfeest (1985);
- Kleine Koen in de tuin (1974/1986);
- Reis naar het Land-van-Lang-Geleden (2010);
- Peter en Lotta vieren Kerstfeest (2003);
- Het verhaal van het kleine, kleine vrouwtje (1990);
- Sprookjes van Elsa Beskow (1988/1995);
- Olle's sneeuwschoentocht (1909);
- Hansje in 't bessenland (1955/1983/2006);
- Okke, Nootje en Doppejan (1947/1983);
- De kabouterkinderen (1994/2006) en
- Duimelijntje (1909).
Bij het lezen van de oudere uitgaven van haar boeken zul je wel ervaren dat het taalgebruik wat gedateerd overkomt. Om uit voor te lezen voor kinderen zijn de nieuwere uitgaven (bijvoorbeeld van uitgeverij Christofoor) dus meer geschikt.
Prent voor aan de muur
De prenten in haar boeken zijn echter tijdloos mooi gebleven. Helaas zijn ze los moeilijk verkrijgbaar in Nederland en via internet bestellen in Zweden valt ook niet mee, tenzij je de Zweedse taal goed beheerst. Reis je binnenkort niet af naar Zweden en wil je toch zo'n schitterende prent als decoratie aan de muur van je (kinder)kamer, dan kun je de afbeelding inscannen uit een van haar boeken en vervolgens printen op bijvoorbeeld aquarelpapier. Mooie lijst met passepartout eromheen en klaar. Doe dit natuurlijk alleen voor eigen gebruik vanwege het copyright!