Als ik vroeger naar zangers keek, ging ik er gewoon vanuit dat ze goed waren. Het was iets waarmee ze waren geboren en niet iedereen heeft die gave. Dat geldt voor veel zangers. Ze hebben gewoon het talent en dankzij dat talent hebben ze het gemaakt. Maar anderen hebben eindeloos geoefend tot ze hun stem tot iets verbazingwekkends hadden omgevormd. Wat ik maar wil zeggen is dat je geen perfecte stem hoeft te hebben. Je kunt je stem trainen en ik zal je vertellen hoe je een betere zanger wordt.

Zangoefeningen doen, daar gaat het om. Die zijn echt heel belangrijk, want ze helpen je ook je stem versterken, zonder dat daarbij het zingen altijd centraal staat. Een goede zanger doet een heleboel kleine dingetjes goed en als je oefent is het lastig om je op al die dingen te concentreren. Professionals werken met heel simpele oefeningen waarbij ze steeds aan één klein dingetje werken. Op den duur, als je steeds meer van die oefeningen toevoegt, word je er echt goed in.

Aan de hand van één eenvoudige oefening kan ik je laten zien hoe je een betere zanger wordt. Je hoeft alleen maar ademhalingsoefeningen te doen. Het richten van de stem is bij zingen een belangrijk onderdeel. Je moet niet zingen zoals je praat. Je moet je stem richten. Concentreer je bij het ademhalen op je zonnevlecht en probeer die bij het inademen zo ver mogelijk naar buiten te duwen. Zo vul je het lagere gedeelte van je longen en krijg je veel meer kracht om je stem te richten, zonder hem te veel te belasten.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in