Het digitaal distribueren van muziek kan men zelf doen met behulp van een aggregator. Een aggregator is een intermediair in digitale distributie van muziek, die ervoor zorgt dat repertoire van de mastereigenaar (platenmaatschappijen of artiest) te beluisteren of te koop is bij muziekdownloadsites of bij muziekwebwinkels. De aggregator krijgt meestal een bepaald percentage van de download of verkoop. De meest bekende aggregators zijn Norma, Tunecore en CD Baby.

Het distribueren van muziek

Het downloaden van muziek op internet gaat sneller en makkelijker dan het kopen van een CD in de winkel. Op dit moment is de iTunes Store van Apple de populairste downloadsite. Andere bekende downloadsites zijn Napster, Rhapsody, MySpace.com, MusicNet, eMusic, Spotify, Amazon.com, Verizon V-Cast. In Nederland zijn er webwinkels waar je tegen betaling legaal muziek kunt downloaden zoals Free Record Shop, Van Leest, TMF, MTV, Radio 538 en Music Store. Deze webwinkels leiden meestal indirect door naar de bovengenoemde populaire downloadsites. Het direct aanbieden van muziek bij iTunes Store en andere downloadsites is vrijwel onmogelijk, omdat zij vaak alleen werken met de bekende aggregators.

Aggregator Norma distribueert digitale muziek alleen via de iTune Stores. Tunecore en CD Baby distribueren digitale muziek ook via andere downloadsites.

Bij het distribueren van muziek kan men ervoor kiezen om het alleen digitaal te distribueren, maar men kan er ook voor kiezen om het fysiek te distribueren. Onderzoek heeft uitgewezen dat vijftig procent van de muziekliefhebbers fysieke CD’s koopt. Naast het hebben van de muziek willen ze namelijk ook het artwork in handen hebben van hun favoriete artiest. Bij aggregator CD Baby moet je in tegenstelling tot aggregator Tunecore en andere aggregators, een fysieke CD sturen per post. Bij Tunecore en andere aggregators volstaat het uploaden van het repertoire op de site.

Verschillen tussen CD Baby en Tunecore

CD Baby is naast een aggregator ook een van de grootste webwinkels waar je CD’s kunt kopen. Tunecore daarentegen is alleen een aggregator.

Zowel Tunecore als CD Baby zorgen voor wereldwijde digitale distributie van muziek via de grootste muziekdownloadsites.

Kosten

Bij CD Baby betaal je eenmalig een bedrag van 39 dollar voor een album of 9,95 dollar voor een single. Bij Tunecore betaal je 49,99 dollar voor een album en 9,99 dollar voor een single op jaarbasis. Bovendien moet je bij Tunecore 99 dollarcent betalen per downloadsite waar het wordt ondergebracht. Als je bij Tunecore de jaarlijkse bijdrage van een album of single te laat betaalt, dan wordt het album en/of de single zonder pardon van de muziekdownloadsites gehaald. Bij CD Baby heb je dit probleem niet, omdat je bij CD Baby alleen eenmalig het bedrag hoeft te betalen om het album of de single te plaatsen.

Bij Tunecore moet je betalen voor het ontvangen van rapporten en statistieken. Ook moet je betalen voor overboekingen. Bij CD Baby zijn er geen verborgen kosten.

Inkomsten

Stel er wordt een single van je gedownload voor 1 dollar in de iTunes Store, dan gaat er altijd 30% naar Apple en 70% naar de aggregator. Aggregator CD Baby houdt hiervan 9% in en de overige 91% gaat naar de mastereigenaar. De mastereigenaar krijgt in dit geval 61 dollarcent. Tunecore houdt geen percentage over de verkoop in. De mastereigenaar krijgt van Tunecore 70 dollarcent.

*In de 30% voor iTunes Store zit de btw en de afdracht aan Buma Stemra.

Het versturen van repertoire aan Aggregators

Bij Tunecore heb je alleen de mogelijkheid om je CD digitaal de verkopen, bij CD Baby heb je de mogelijkheid om je CD digitaal en fysiek te verkopen. CD Baby heeft in tegenstelling tot Tunecore ook een hele grote webwinkel waar men CD’s kan kopen. Ook heb je bij CD Baby een eigen webpagina, waarop je voor de verkoop van fysieke CD’s kunt linken naar je eigen webite. Het aanleveren van muziek bij Tunecore kan middels uploaden op de site. Het aanleveren van muziek bij CD Baby kan alleen middels het verzenden van een CD. Mocht je ervoor kiezen om je muziek op de site van CD Baby alleen digitaal te laten verspreiden, dan volstaat een audio CD-R zonder artwork (opdruk op CD en hoes).

Zoals de meeste mensen weten, verdient een mastereigenaar (artiest en platenmaatschappij) weinig aan de verkoop van CD’s online of in de winkels. Het bedrag wat zij hieraan verdienen is een leuke bijkomstigheid, maar zij moeten het meer hebben van optredens en merchandise. Bij Tunecore zal je op jaarbasis wel honderden singles en albums moeten verkopen om de jaarlijks terugkerende kosten te drukken.  

Om de mastereigenaar zoveel mogelijk tegemoet te komen, is het noodzakelijk om de muziek te downloaden via legale downloadsites. Illegale downloadsites worden op dit moment hard aangepakt door staatssecretaris Fred Teeven van Justitie.

Een account aanmaken bij CD Baby

Een account aanmaken bij CD Baby gaat vrij snel, mits je alle info van de release bij de hand hebt zoals rechthebbenden, releasedatum, ISRC (als je geen ISRC hebt, dan krijg je deze van CD Baby) en een UPC barcode. Als je geen barcode wilt betalen, dan kun je de barcodes ook zelf aanmaken door hier te klikken. Omdat het maken van een barcode complex kan zijn, is het aangeraden om deze bij CD Baby te kopen voor 20 dollar per album. Voor het betalen aan CD Baby is een creditcard of een Paypal rekening nodig.

Indien je geen Amerikaanse bankrekeningnummer hebt, dan is het vereist om een paypal rekening te hebben, waar ze de inkomsten maandelijks op kunnen storten.

De International Standard Recording Code (ISRC) geeft de mogelijkheid tot identificatie van audio-, video en audio/visuele opnamen op internationaal niveau. De code is ontwikkeld om naast de bescherming van de rechten van de opname, de uitwisseling van gegevens omtrent de opname en haar gebruik te vergemakkelijken en tegelijkertijd de administratie die hiermee samen gaat te vereenvoudigen. Meer over ISRC en het verkrijgen ervan is hier te lezen.

www.musicunited.nl
www.bcgen.com
www.nvpi.nl
www.tunecore.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in