Sommige programma's trekken jaar na jaar goede kijkcijfers. Waarom is het programma zo populair? Wat trekt de mensen zo dat ze elke keer weer voor de buis gaan zitten?

Populaire programma's 

Enkele voorbeelden hiervoor zijn Boer Zoekt Vrouw, Idols, X-factor, Holland Got Talent maar ook bijvoorbeeld Goede Tijden, Slechte Tijden. Deze soap begon in oktober 1990 met haar eerste uitzending. Het idee, afkomstig van tv-grootheid Joop van den Ende, om een dagelijkse dramaserie op de buis te brengen was een gouden idee. Gemiddeld wordt er door 1,3 miljoen mensen per dag gekeken. Al meer dan 4200 afleveringen zijn op de buis geweest. Onbekende acteurs worden bekend door deze serie ookal nemen andere acteurs hun rol over.

GTST

Liefde, bedrog, ontrouw, emoties en het feit dat het eindeloos doorgaat blijkt het succes te zijn. Mensen ervaren het als 'uit het leven gegrepen', terwijl iedereen begrijpt dat het gewoon een verhaal is. Gelukkig maar, want je zit toch niet te wachten op zulke dramatische gebeurtenissen. 

Popstars of X-factor

De talentenshows laten zich de laatste jaren flink van zich horen. Popstars, Idols, X-factor, Holland's Got Talent, The voice,  So You Wanne Be A Popstar, en dan vergeet ik er waarschijnlijk nog wel een aantal. Het concept: laat alle wannebee's een auditie doen op de televisie. Het begint met een grote groep welke vanuit het hele land op komen draven om hun talenten te laten zien. Voor velen brengt het hun droom om bekend te worden dichterbij. Langzamerhand vallen de kandidaten af, in het begin in grote getalen maar uiteindelijk blijft er een kleine groep over met het 'echte' talent. Deze groep laten we over een aantal afleveringen in een competieve sfeer langzaam uitdunnen tot er een winnaar overblijft. Deze winnaar wordt overigens wel door een vakjury en door het publiek gekozen.

De populairiteit komt doordat alles wordt uitgezonden. In het begin is het vooral het vermaak van de kandidaten die vals zingen, kandidaten die zichzelf overschatten en er keihard uitgegooid worden. Uiteindelijk wordt de groep die overblijft gevolgd en leer je de kandidaten die overgebleven zijn kennen. Hun dromen, hun repetities, hun angsten, alles wordt uitgebreid in beeld gebracht.

Boer zoekt vrouw

Geen talentenshow of soap maar toch mateloos populair. Het programma is al vier jaar op de buis met goede kijkcijfers. Een aantal boeren wordt gevolgd bij hun zoektocht naar een vrouw. Het boerenleven is een druk bestaan waardoor er weinig tijd overblijft om een geschikte partner te vinden. In het programma wordt niets nagespeeld en niets gedramatiseerd. Een aantal kandidaten worden voorgesteld om kennis te maken met de boer in kwestie. Gedurende de uitzendingen vallen er kandidaten af. De boer blijft met zijn ideale boerin over. De populairiteit komt waarschijnlijk door de reality-waarde van het programma, het is zoals het is en daar is interesse en waardering voor. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in