In de afgelopen vijf a tien jaar hebben deze geschminkte kleinkunstenaars zich spectaculair over Europa verspreidt. Zag je ze vroeger voornamelijk op de Ramblas in Barcelona; nu kom je overal 'living statues'' tegen in bijna elke grote en middelgrote stad en op talloze festivals door het hele land. Een trend die naar alle waarschijnlijkheid niet meer tegen te houden is.

Living Statues rukken op!

U kunt tegenwoordig via een speciaal daarvoor bestemd castingbureau uw model bestellen. Bij het minste of geringste evenement zie je ze al op hun kistje staan. Binnenkort ook leuk op bedrijfsfeestjes of voor de supermarkt bij u in de buurt. Zelfs de kerk als instituut zou op kunnen gaan leven bij de inzet van een 'living statue'. Wanneer de eerste levende beelden zich lieten gelden is nochthans onbekend. Waarschijnlijk al in de Griekse Oudheid als modellen voor beeldhouwwerken. Maar de eerste gevallen zoals wij die nu kennen, dateren uit de negentiende eeuw, waarbij zij zich manifesteerden als ware mime-kunstenaars in het circus. Nu, anno 2010, rukken ze op als nooit tevoren en zijn ze niet meer weg te denken uit ons straatbeeld.

Ondanks het voordeel van zelf gecreëerde werkgelegenheid en de artistieke waarde die zij vertegenwoordigen, doemt langzamerhand het gevaar op van 'overkill', zodat we niet meer op- of omkijken van welke 'living statue' dan ook.  Mede in het licht van de gehanteerde moeilijkheidsgraad, waar sommigen het niet zo nauw mee nemen, met kwaliteitsverlies tot gevolg. Door het ruime aanbod komt ook de originaliteit onder druk te staan. Grenzen zullen worden opgerekt, welke ooit abrupt afgekapt zullen worden wanneer blijkt dat een 'living statue' zichzelf uit armoede in brand heeft gestoken en dat de voorbijgangers dan denken dat dit een onderdeel van zijn 'act' is. Misschien en hopelijk komt het nooit zover en zal de 'hype' vanzelf overwaaien.

Ieder jaar wordt eind Augustus het World Statues Festival georganiseerd in Arnhem. Dit keer trok het evenement 75000 minder bezoekers dan gewoonlijk. Deels door het slechte weer, aldus de organisatoren zelf, maar misschien toch ook een kentering en zijn we het hoogtepunt voorbij. 


                                          

                                                             

VVV van Arnhem, VVV Valkenburg, Volkskrant 30-8-2010 + overige google-info

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in