Vincent van Gogh is vandaag de dag zeer bekende naam in de kunstwereld en zijn schilderijen wisselen dan ook niet voor minder dan een paar miljoen van eigenaar. Ik ben in de eerste plaats verliefd geworden op de prachtige kleuren van Van Gogh en kan uren kijken naar deze werken.

""Er is behalve zijn schilderwerken meer te ontdekken aan Vincent. In zijn leven schreef hij honderden brieven, de meeste gericht aan zijn broer Theo. Door middel van deze brieven schreef hij onbedoeld zijn autobiografie. In deze brieven beschreef hij met eigen woorden zijn kunstwerken aan zijn broer, dit was de enige tegenprestatie die hij kon leveren voor het geld dat hem letterlijk in leven hield, want zelf heeft Vincent nooit kunnen leven van de schilderijen die nu miljoenen opbrengen.

Hij beschreef ook de moeizame relaties met zijn medemens  en zijn strijd tegen de duistere stemmingen die hem vaak martelden. Ook zijn liefde voor de natuur en vrouwen werden met dezelfde passie beschreven als ze door hem werden beleefd. Zijn inzichtelijke kijk op het leven kan ons zelfs nu nog veel leren en zijn verrassend positieve houding, ondanks alle ellende die zijn leven kende, is voor mij een bron van inspiratie.

Ondanks dat het maar een half gesprek is (de reacties ontbreken) leest het geheel weg als een roman. De proza is zo nu en dan gewoon verbluffend in schoonheid en hij schreef vloeiend in drie talen, Nederlands, Engels en Frans. Wanneer hij in het Nederlands het juiste woord niet vond dan gebruikte hij het Engels of Frans. Dit maakt de brieven niet makkelijker te lezen maar het laat wel zien dat hij lenig was in het gebruik van taal, een eigenschap die lang niet iedereen bezit.

Net als vele schrijvers had Vincent wel een editor nodig, de gepubliceerde brieven zijn dan ook ingekort omdat hij vaak in herhaling viel en vijf tot acht kantjes voor een brief waren niet uitzonderlijk maar ze waren dan ook nooit voor publicatie bedoeld . Ik ben van mening dat deze correspondenties zeer belangrijk waren voor Vincent, vooral om zijn verhaal kwijt te kunnen en advies te vragen aan zijn geliefde broer.

Ik nodig iedereen uit om niet alleen in het museum te zoeken naar de schilder maar ook in de bibliotheek of boekhandel naar de schrijver en mens Vincent van Gogh.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in