Kapsalon is een gerecht dat per toeval is ontstaan in Delfshaven te Rotterdam in 2003. Nathaniël Gomes, de Kaapverdiaanse eigenaar van kapsalon Tati en zijn personeel, bestelden bij shoarmazaak El Aviva tussen de middag vaak een zelfbedachte schotel. Voor het gemak had de eigenaar van El Aviva dit gerecht kapsalon genoemd. Tegenwoordig is dit gerecht de best verkochte shoarmaschotel in Rotterdam. Ook in andere delen van Nederland en Europa vindt de kapsalon gretig aftrek.
Eerst bestelden Nathaniël Gomes en zijn personeel vaak shoarma en patat in een bak. Later kwamen daar de kaas en sauzen bij. Als ze het te druk hadden in de kapsalon dan werden er weleens klanten naar de shoarmazaak gestuurd om wat eten te halen. Zij gaven dan aan de klant door om kapsalon te bestellen. Binnen een kort tijdsbestek kreeg shoarmazaak El Aviva een hele hoop klanten die allemaal kapsalon bestelden. Nathaniël Gomes de geestelijke vader van kapsalon, zei in het Algemeen Dagblad dat als hij in Amerika had gewoond, nu zeker een rijk man zou zijn met deze uitvinding. De kapsalon is dé rage in snackland.
De bereidingswijze van Kapsalon
Ingrediënten
- 100 gram shoarmavlees
- 100 gram patat
- 2 plakken Goudse kaas
- Gesneden sla, tomaat en komkommer
- Sambal
- Knoflooksaus
Frituur de aardappelen (patat) en leg deze onderin een aluminium bakje, daar bovenop leg je het gebakken kruidige shoarmavlees. Over de shoarmavlees doe je wat sambal, knoflooksaus en wat Goudse kaas. De bak leg je vervolgens enkele minuten onder de grill, zodat de kaas smelt. Zodra de kaas gesmolten is garneer je het met sla, tomaat en komkommer.
De kapsalon wordt in plaats van met shoarma naar gelang klaargemaakt met kebab, gyros of falafel.
Verkrijgbaarheid van Kapsalon
Kapsalon wordt nu vrijwel in alle shoarmazaken door heel Nederland, België en Frankrijk verkocht. Bovendien wordt het veel verkocht in cafetaria’s en snackbars. Een kleine bak kapsalon kost ongeveer drie euro en een grote bak kost ongeveer vijf euro.
Zoals men uit de ingrediënten mag concluderen, is het niet bepaald een gezonde maaltijd. Volgens het Voedingscentrum in Den Haag is kapsalon ontzettend vet en zitten er 1800 calorieën in een bak. Dit is ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën die een mens per dag mag nuttigen.
Eet de kapsalon met mate!