Ben je op dieet? Eet 2 eieren als, of bij je ontbijt en je hebt over de hele dag minder behoefte aan eten.
Eieren
Een ei bestaat uit eiwit en eigeel. Het eiwit bevat ± 17 calorieën en het eigeel bevat ± 10 gram vet.
Eieren bevatten naast eiwitten wat je snel een vol gevoel geeft, ook vitamine D. Vitamine D zorgt voor sterke tanden en botten en is van belang voor het immuunsysteem. Tevens bevatten eieren vitamine B12, deze vitamine is belangrijk voor het zenuwstelsel en de stofwisseling.
Gekookte eieren in een kruidensausje
Wat heb je nodig:
- 6 eieren
- 6 eetlepels (verse) kruiden naar keuze
- Bijvoorbeeld, basilicum, peper, sjalotje, bieslook, peterselie, salie, kervel, kerrie, kervel, dragon etc.
- Of probeer eens lavendel en rozemarijn, maar neem van deze kruiden niet te veel, de smaak gaat snel overheersen.
- 2 eetlepels olijfolie (of boter)
- 1eetlepel mosterd
- Flinke scheut wijnazijn
- 6 plakjes (oud) witbrood, in reepjes gesneden
Bereiding:
- Was en snijdt de verse kruiden fijn. Als je (ook) gedroogde kruiden gebruikt zet deze dan alvast klaar.
- Kook de eieren 5 minuten en laat deze dan schrikken door ze in koud water te dompelen.
- De eieren blijven zo zacht van binnen.
- Pel vervolgens de eieren voorzichtig en leg ze apart.
- Verhit vervolgens in een koekenpan een eetlepel olijfolie en voeg hieraan de kruiden naar keuze toe. Roer vervolgens de wijnazijn en de mosterd erdoor.
- Halveer dan de eieren en voeg ze bij de kruidensaus.
- Schudt vervolgens de koekenpan met de eieren, zachtjes heen en weer, zodat het eigeel bindt met de kruidensaus.
- Bak vervolgens de reepjes wit brood in een beetje olijfolie of boter aan alle kanten goudbruin.
- Serveer de reepjes brood samen met de eieren en het kruidensausje op een mooie schaal.
Hardgekookte eieren in komkommersaus
Wat heb je nodig:
- 4 eieren
- 1 komkommer, geschild en in blokjes gesneden
- Olijfolie of boter
- 1 theelepel bloem
- 1,5 deciliter kippenbouillon, van een bouillonblokje
- 4 eetlepels kookroom
- Peper
- Zout
- Dille, vers en fijn gehakt
Bereiding:
- Kook de eieren in ruim water 8 minuten.
- Pel de hardgekookte eieren en zet ze apart.
- Verhit vervolgens in een koekenpan olijfolie ( of boter) en fruit hierin de blokjes komkommer met wat peper en zout.
- Voeg vervolgens de bloem toe en roer alles flink door.
- Schenk dan beetje bij beetje, al roerend de bouillon bij de komkommer en breng het aan de kook.
- Laat de komkommersaus nog ± 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Voeg dan de kookroom en naar smaak dille toe.
- Halveer ondertussen de eieren en leg deze op een mooie schaal.
- Schep de komkommersaus over de eieren en serveer de eieren als voor- of tussengerecht.
Eieren pocheren
Wat heb je nodig:
- Eieren, niet ouder dan 3 dagen
- Water
- Azijn
- zout
- Neem alleen hele verse eieren, anders stolt het eiwit niet goed.
- Breng vervolgens een pan met water een scheut azijn en een beetje zout aan de kook.
- Breek een ei voorzichtig in een schaaltje.
- Laat vervolgens het ei vanuit het schaaltje in het kokende water glijden.
- Niet meer dan vier eieren te gelijk laten pocheren.
- Vervolgens het ei ongeveer 3 minuten in het kokende water laten stollen.
- Neem vervolgens het ei met een schuimspaan uit het hete water en serveer deze direct.
- Lekker op een geroosterd broodje met een beetje geraspte kaas en peper erover.
Eieren zijn lekker, gezond en op vele manieren te bereiden. Bijvoorbeeld met een komkommer- of kruidensaus