Momenteel wordt er veel aandacht besteed aan diëten die koolhydraatarm zijn. Dit recept is geschikt voor zo'n dieet, daarnaast is het ook natriumarm.
Dit gerecht bevat per persoon: 146 kcal., 19 gram eiwit, 4 gram vet, 52 mg. natrium, 9 gram koolhydraten bij gebruik van crème fraiche.
En wanneer de crème fraîche vervangen wordt door roomkaas light: 141 kcal., 20 gram eiwit, 2 gram vet, 96 mg. natrium, 9 gram koolhydraten.
Zoals je ziet bevat de roomkaas light meer natrium, dus zul je moeten besluiten wat belangrijker voor je is.
Bereidingstijd: 25 minuten
Ingrediënten voor 4 personen:
- 250 gram kipfilet
- 1 ui
- 400 gram champignons
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel madeira
- 2 eetlepels crème fraîche (of roomkaas light voor een versie met iets minder calorieën)
- 1 natriumarm bouillonblokje (maggi)
- 250 mililiter water
- 2 eetlepels maizena opgelost in 1 eetlepel water
- 2 takjes krulpeterselie (vers)
- 12 blaadjes witlof
- drupje olie (bij voorkeur olijfolie)
- peper naar smaak
Bereiding:
- Snipper de ui in kleine stukjes.
- Maak de teentjes knoflook schoon en pers de knoflook of hak heel fijn.
- Snij de kipfilet in kleine stukjes.
- Vet de pan in met het drupje olie.
- Doe de ui in de pan en voeg de knoflook toe.
- Bak op middelhoog vuur tot de ui licht kleurt.
- Voeg de kipfilet stukjes toe.
- Snij de champignons in kleine stukjes, bijvoorbeeld in plakjes en dan nog een keer doormidden.
- Voeg de champignons bij de ui en kipfilet en smoor gaar.
- Maak ondertussen de bouillon van het natriumarme blokje en het water.
- Schep de ui, kipfilet en champignons uit de pan.
- Doe de warme bouillon in de pan en voeg al roerend het maizenapapje toe, laat heel even koken tot een gladde gebonden saus ontstaat.
- Doe het paddenstoelenmengsel terug in de pan bij de saus.
- Roer de crème fraîche (of roomkaas light), madeira en de peper naar smaak door de saus.
- Verdeel de blaadjes witlof over 4 borden.
- Schep de ragoût in de blaadjes witlof en garneer met de kleingesneden peterselie.
Eet smakelijk!
Kookworkshop voor natriumarm koken, daarna toegepast op koolhydraatarm dieet.