Jojoba-olie wordt geperst uit de zaden van de jojoba-struik (Latijnse benaming: Simmondsia chinensis) . Deze zaden bestaan bestaan voor bijna 50% uit een vloeibare was. Jojoba-struiken komen in het wild voor in de Sonorawoestijn en de Mojavewoestijn. Deze woestijnen liggen verspreid over Mexico en de Amerikaanse staten Californië en Arizona.

De Jezuïet Junipero Serra kwam als eerste Westerling in aanraking met de olie. Hij schreef in 1769 in over jojoba-olie: "De olie van de jojoba-struik passen de indianen toe voor de verzorging van huid en haar. Het verbaast me dat geen van de mannen hen roos of haaruitval heeft, zelfs niet de bejaarden!"

De term jojoba-olie is in feite verkeerd, daar het door de chemische samenstelling in feite om een vorm van was gaat. Omdat deze bij een temperatuur van 10º C al vloeibaar is, zien we hem eigenlijk altijd in vloeibare vorm en is de naam olie een logische.

Geur en kleur

Onbehandeld heeft deze olie een goudgele kleur en ruikt het vet. Na het raffineren van de jojoba-zaden ontstaat een transparante en geurloze olie. De olie die weliswaar voor allerhande uitwendige toepassingen voor huid en haar wordt verkocht, is onbehandeld en wordt geheel terecht ook weleens ‘vloeibaar goud’ betiteld. Bestel daarom altijd een jojoba olie van de eerste, koude persing. Soms staat dit duidelijk op de verpakking vermeld. In andere gevallen gaat het overduidelijk om een mengsel van koudgeperste jojoba olie en olie uit een tweede persing.

Glanzende huid, sterk haar

Je kunt op allerlei manieren van deze basisolie profiteren. De bekendste applicatie is het gebruik van deze basisolie op de huid. Eén of twee druppeltjes zijn al genoeg om een hand goed mee te hydrateren, en voor je arm heb je aan drie of vier druppels genoeg. Van alle natuurlijke producten lijkt jojoba olie het meest op het door ons lichaam aangemaakte talg. Dit betekent dat het insmeren van je huid met jojoba-olie de talgklieren het signaal geeft dat er voldoende huidsmeer is geproduceerd. Voor wie last van acne heeft, is dit goed nieuws: acne wordt immers veroorzaakt door een te hoog productieniveau van de talg.

Wil je de heilzame werking van deze olie zelf eens ervaren? Jojoba olie is eenvoudig online verkrijgbaar bij drogisterijen en biowinkels. Flacons van 100 ml zijn bescheiden geprijsd en zijn ideaal voor wie deze olie eens wil proberen. Weet je zeker dat je er verder mee wilt, dan is een grotere verpakking aan te raden vanwege de korting bij grotere volumes.

Waar koop ik jojoba olie?

Door de goede karakteristieken van jojoba olie en de algehele schaarste ervan is het een prijzig product. De olie smeert zich makkelijk over een groot oppervlak uit. Hierdoor is het vermengen van deze basisolie met een alternatief huid- of haarproduct prima mogelijk. Sterker nog – het is aan te raden. Op deze manier gaat een flacon van 250 ml al gauw een half jaar of langer mee, afhankelijk van het aantal mensen dat de olie gebruikt en hoe vaak.

Verrassende weetjes

Jojoba-olie kent een aantal minder bekende en daarom soms erg verrassende toepassingen. Zo kun je met deze basisolie make-up verwijderen, wimpers verstevigen en nagelriemen verzorgen. Overige mogelijke toepassingen voor jojoba-olie zijn: het verwijderen van make-up, ideaal door de niet-irriterende en hypoallergene eigenschappen van deze olie. Hanteer jojoba-olie vóór het scheren voor een comfortabele scheerbeurt of gebruik het als massage olie.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in