De huid is ons grootste orgaan en ‘ontworpen’ om ons te beschermen, de warmte regulatie van ons lichaam te regelen en om vitamine D te produceren. Hoe regelt de huid dit en hoe is hij opgebouwd?

De huid is een zeer waardevol bezit waar we vaak niet te lang bij stilstaan. Wist je bijvoorbeeld dat onze huid ons grootste orgaan is? Om het in optimale conditie te houden moeten we hem goed verzorgen en mooi houden. Haartjes, rimpels of littekens kun je weghalen met een laserbehandeling, maar de niet-zichtbare lagen van de huid moeten mooi blijven door wat we eten, drinken en door te bewegen. Het is verstandig om iets te weten van de opbouw van je huid om hem optimaal te verzorgen.

Opbouw van de huid

De huid is zoals eerder benoemd dus een orgaan die bestaat uit verschillende lagen. Elke laag heeft een andere functie en niet elke laag is normaal gesproken zichtbaar. Alleen de bovenste laag genaamd opperhuid (ook wel epidermis genoemd) kun je zien. De huid is echter een groter orgaan: het heeft namelijk ook nog een tweede laag (de lederhuid of dermis genoemd).

De opperhuid

De beide huidlagen zijn verschillend opgebouwd om hun functie zo goed mogelijk uit te voeren. De opperhuid is zelf ook weer onderverdeeld in vijf lagen, van de stratum basale tot de stratum corneum. De opperhuid bevat geen bloedvaten maar is opgebouwd uit verhoornde cellen die epitheelcellen worden genoemd. De functie van de opperhuid is vooral het beschermen tegen invloeden van buiten.

De lederhuid

De lederhuid bevat wel bloedvaten en is opgebouwd uit bindweefsel met een vezelachtige structuur. Deze huidlaag is verantwoordelijk voor het maken van haren en nagels en ook voor het maken van zweet. Voor het maken van zweet bevat de lederhuid twee verschillende soorten zweetklieren: apocriene zweetklieren die zweet produceren met eiwitten en vetzuren en eccriene zweetklieren die zweet maken die een stuk waterachtig is. De apocriene zweetklieren maken het zweet wat we herkennen aan de typische geur.
Om de huid soepel en waterdicht te houden bevat de lederhuid talgklieren. Deze klieren produceren talg wat het best te vergelijken is met een soort natuurlijk vet.

De functies van de huid

De huid heeft over het algemeen drie functies: het bieden van bescherming, vitamine D produceren en het reguleren van de lichaamstemperatuur. Elke functie is weer onderverdeeld. Allereerst biedt de huid bescherming tegen invloeden van buiten zoals UV straling van de zon, kou en warmte, bacteriën die infecties veroorzaken en pijnprikkels. Daarnaast zorgt de huid ervoor dat we niet te snel uitgedroogd raken. Om onszelf te beschermen tegen schadelijke UV straling maakt de huid melatonine aan. Melatonine komt het meest voor in donkere huidtypen en absorbeert de straling om te beschermen tegen huidkanker.

Produceren van vitamine D

Vitamine D hebben we nodig om onze botten sterk te houden. Onze huid produceert deze vitamine door zonlicht op te vangen en om te zetten. Hoe meer je binnen zit, hoe minder vitamine D je huid aanmaakt. Omdat je niet zonder kan is het in dat geval verstandig om voedingssupplementen te slikken.

Warmte regulatie

De derde functie van de huid is om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Dat doet de huid door te zweten en door de poriën open te zetten. Op die manier kan de huid warmte afgeven aan de omgeving zodat de lichaamstemperatuur niet te hoog wordt. Als we onderkoelt dreigen te raken, vernauwt de huid de bloedvaten zodat er minder warmte wordt afgegeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in