Je kunt je voor veel dingen verzekeren. Zo heb je verzekeringen bij Allianz Direct voor je auto, maar ook voor wanneer je arbeidsongeschikt zou raken. Stel je voor, je raakt arbeidsongeschikt door een vervelend ongeluk of door een ziekte. Behalve dat het enorm ingrijpend is op jezelf en jouw omgeving, kan het er ook toe leiden dat je geen inkomsten meer hebt. Om dat risico te voorkomen kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Zo ben je in ieder geval verzekerd van een inkomen wanneer je arbeidsongeschikt raakt, of dit nu voor korte of lange tijd is. Dit is vooral handig wanneer je zzp’er bent, omdat je in dat geval zelf verantwoordelijk bent voor een financieel vangnet in het geval van arbeidsongeschiktheid. Maar hoe werkt een AOV nu precies? Je leest het hier.

Wat krijg je met een AOV?

Het is ten eerste natuurlijk interessant om te weten wat je krijgt met een AOV, voordat je er een verzekering voor afsluit. Je krijgt sowieso een vast inkomen, waarmee je de vaste lasten, zoals huur van je woning, kunt betalen. De hoogte van deze uitkering kun je zelf bepalen. Heb je bijvoorbeeld een partner die goed verdient, dan heb je waarschijnlijk minder nodig, waardoor je premie ook lager zal zijn. Maar wanneer je geen reserves hebt, zul je juist een hogere uitkering nodig hebben. Hier hangt natuurlijk wel een hogere premie aan vast. Wanneer je jouw huidige baan niet meer kunt uitvoeren, wordt er samen met de verzekeraar gekeken wat er eventueel wel nog mogelijk zou kunnen zijn. Zo geldt dat wanneer je voor een deel arbeidsongeschikt bent, de rest van je inkomen aangevuld wordt.

Voor wie is het handig om een AOV af te sluiten?

In principe is het afsluiten van een AOV interessant voor alle ondernemers en zzp’ers. Deze verzekering is namelijk bedoeld voor ondernemers die met hun eigen bedrijf hun geld verdienen en dus geen vangnet hebben wanneer deze inkomstenbron wegvalt. Om erachter te komen of het voor jou verstandig is om een AOV af te sluiten, kun je je afvragen hoe lang je zou rondkomen zonder inkomen. Vraag jezelf de volgende vragen: hoeveel geld heb je nodig om maandelijks je vaste lasten te kunnen betalen en wat zou je nodig hebben voor onvoorziene uitgaven? Wil je daarbij een buffer aanleggen en is jouw gezin afhankelijk van jouw inkomen? Wanneer blijkt dat je hoge vaste lasten hebt, of dat je jouw gezin moet kunnen onderhouden, kan het verstandig zijn om een AOV af te sluiten.