Tegenwoordig lijkt het een trend te zijn om zoveel mogelijk haar weg te scheren. Ook rond de schaamstreek moet alles zo kaal mogelijk zijn. Maar helaas heeft dit ook nadelen. Haartjes die zijn weggeschoren, kunnen gaan ingroeien.

Ingegroeide haartjes

Wanneer een haartje wordt afgeschoren, kan het zijn dat hij gaat ingroeien. Het haartje groeit in dat geval onder de huid verder, omdat het niet lukt om door de huid heen te komen. Dit zorgt voor irritaties en de huid rond het haartje kan gaan ontsteken. Zo kunnen er bultjes ontstaan die steeds groter worden. Soms komt er zelfs pus uit het bultje.

Voorkomen

Je kunt ingroeiende haren nooit helemaal voorkomen. Toch is er een aantal manieren om de kans op ingroeiende haren zo klein mogelijk te maken.

Scrubben

Voor het scheren of harsen kun je het beste de huid scrubben. Dit zorgt ervoor dat de huid soepeler wordt en het haartje makkelijker door de huid terug kan groeien. Zorg er wel voor dat je niet gaat scrubben als je al ingegroeide haren hebt, dit zorgt voor extra irritatie.

Scheren

Let er bij het scheren op dat je met de haargroei mee scheert. Wanneer je tegen de haargroei in scheert zal het waarschijnlijk gladder worden, maar is ook de kans op ingroeiende haren veel groter. Als je met de haargroei mee scheert, snij je het haartje minder dicht bij de huid af en kan het makkelijker terug groeien.

Verder is het belangrijk dat je een scherp mesje gebruikt. Botte scheermesjes zullen zorgen voor veel irritatie en ingegroeide haartjes. Wanneer je wegwerpmesjes gebruikt, moet je er rekening mee houden dat je ze slechts een aantal keer kan gebruiken voor je ze weg moet gooien. Vaak werken duurdere scheermesjes beter.

Harsen / waxen

Wanneer je haren dunner zijn, zullen ze minder snel ingroeien. Daarom is harsen of waxen beter dan scheren. Na het harsen of waxen zijn de haren veel dunner. Er ontstaan dan minder snel ingroeiende haren.

Kleding

Wanneer je strakke kleding draagt, zal je sneller last hebben van ingroeiende haren. Trek dus losse kleding aan, zeker wanneer je je net geschoren hebt.

Behandelen

Het is vaak moeilijk om ingegroeide haren te behandelen als ze eenmaal aan het ontsteken zijn. Probeer er in ieder geval zo weinig mogelijk aan te zitten en zorg ervoor dat je schone handen hebt als je de huid aanraakt. Op deze manier voorkom je dat er nog meer bacteriën in de ontsteking komen.

Pincet

Wanneer het haartje (deels) boven de huid uitsteekt, kun je het beste proberen het haartje met een pincet uit te trekken. Als het haartje verwijdert is, zal de huid vanzelf genezen.

Warmte

Neem een warm bad of behandel de ontsteking een paar keer per dag met een andere warmtebron. Door de warmte kan het zijn dat het haartje makkelijker naar boven komt.

Naald

Soms kun je een ingegroeid haartje met een naald behandelen, vaak lukt dit echter niet. Het is moeilijk om met de naald bij het haartje te komen. Meestal kan je hem niet vinden. Wel zou je een naald kunnen gebruiken om de pus uit het bultje te verwijderen. Dit kan echter wel voor een litteken zorgen. Doe dit daarom voorzichtig!

Dokter

Als de ontsteking niet vanzelf over gaat, is een bezoek aan de dokter aan te raden. Soms moet de ontsteking met een antibioticakuur worden behandeld. Ook kan het zijn dat het bultje weggesneden moet worden.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in