Als de lente eraan komt is de zonnebank voor velen een uitkomst. Lekker met de blote armen toch al een beetje gekleurd. Maar in de winter is de zonnebank net zo ideaal. Immers, in de herfst hebben we meestal nog wat kleur, maar die is er in de winter wel af. Leuk als je in de winter ook niet spierwit bent. Maar hoe werkt de zonnebank eigenlijk en hoe schadelijk is deze?

Hoe werkt de zonnebank?

Een zonnebank werkt met Ultra Violet straling. De zon bevat ook UV-licht. Echter, voordat de straling van de zon de aarde bereikt, is door de ozonlaag al een "deel" van de straling tegengehouden. De ozonlaag ligt om de aarde heen en alles wat de aarde wil bereiken moet dus door die laag heen.

De zonnebank werkt in feite niet anders dan de zon met uitzondering van genoemde ozonlaag. De zonnebank werkt met bruiningslampen die UV straling afgeven. Het grote voordeel van de zonnebank is, dat dit op een gecontroleerde wijze gebeurt door middel van tijdsindicatie.

Goed of niet goed?

‘Alles met mate’ is wellicht een open deur, maar wel belangrijk. Dus ook dagelijks onder de zonnebank is verre van goed. Dat neemt niet weg dat de zonnebank, op de juiste wijze toegepast, geen rampenscenario hoeft te zijn.

Als het om 'de juiste wijze’ gaat, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Denk hierbij aan:

  • De kuur opbouwen. Van 10 minuten, naar 15 minuten naar 20 minuten en zo tot maximaal 35 minuten. Dit is een gemiddelde en geldt niet voor ieder huidtype. Let dus goed op je huidtype. Dit kan je na laten gaan bij de huisarts, de schoonheidsspecialiste of de betere parfumeriewinkel.
  • Bescherming voor de ogen (een speciaal brilletje wat bij de zonnebank geleverd wordt). In de bruiningsalon liggen de brilletjes ook klaar. Het sterke licht kan de ogen anders beschadigen.
  • Een hoge beschermingsfactor op het lichaam smeren en dan wel een speciaal voor de zonnebank.
  • Aftersun, speciaal voor zonnebank, om de huid ‘bij te laten komen’.
  • Een opbouwende kuur snel ondergaan kan (om even snel bruin te worden), maar beter is er wat tijd tussen te laten. Een tot twee keer per week is een prima norm.
  • Scrub regelmatig, dit is goed om de dode huidcellen te verwijderen en helpt om de gebruinde huid  te houden. Vergeet je na het scrubben niet in te smeren met een goede bodylotion.

Wat doet de zonnebank nog meer?

Als je op een verantwoorde wijze met de zonnebank omgaat, kan het een positieve bijdrage leveren bij huidaandoeningen, zoals eczeem en psoriasis. De lampen van de zonnebank verwarmen het lichaam en dat stimuleert de bloedsomloop. Met als gevolg dat het lichaam afvalstoffen sneller kan verwerken.

Vakantie!

Een zonnebankkuur voor dat je naar je vakantiebestemming gaat is prima. Je komt er niet zo typisch 'Hollands wit' aan, maar geeft absoluut geen bescherming voor de zon. Ook niet als het om wintersport gaat.

Het insmeren, ook op het vakantieadres, kan dus gewoon beginnen en wijkt niet af van de normale manier van bruin worden.

Tot slot

Zoals gezegd is het belangrijk, met beleid, een zonnebankkuur te volgen. We kennen allemaal de gevolgen van verkeerd zonnebank gebruik in de vorm van huidkanker.

Verder is het belangrijk dat je niet te jong onder de zonnebank gaat. De norm is gesteld op 18 jaar. Dit in verband met het feit dat de huid sterk in ontwikkeling is en de kans op huidkanker, op latere leeftijd, aanzienlijk groter is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in