Twee jaar geleden nam ik het besluit om mijn haar te laten groeien, zodat ik dit in de toekomst kan doneren aan KIKA. Bij een donatie kan er een pruik gemaakt worden voor een kind met kanker. Om mijn haar zo snel mogelijk te laten groeien, is de kappersafspraak een half jaar uitgesteld. Het nadeel hiervan was dat er na een half jaar bijna net zo veel afgeknipt moest worden als dat er gegroeit was. Daarom ben ik op zoek gegaan naar andere mogenlijkheden. Één van die mogenlijkheden was sulfaat vrije shampoo.

Sulfaat is een volksmond benadering voor de chemicaliën Sodium Lauryl Sulfate en Sodium Laureth Sulfate. Deze chemicaliën zorgen ervoor dat de oliën uit het haar worden gewassen bij het gebruik van shampoo. Maar denk eens terug naar de middeleewuen. In die tijd bestond shampoo helemaal niet!

Omdat ik wel heel graag mijn haar wil blijven wassen, ben ik op zoek gegaan naar Sulfaat vrije shampoos. Hierbij heb ik twee soorten geprobeerd. Beiden zijn van Dr. Organic. De Maroccan Argan oil shampoo en de Rose Otto shampoo. Natuurlijk gebruikte ik ook de bijbehorende conditioner, welke ook sulfaat vrij is. De kosten hierbij zijn €8,99 Rose Otto lijn (dus €17,98 totaal shampoo en conditioner) en Maroccan Argan oil €9,99 per stuk.

Nu heb ik persoonlijk een hele droge huid en daarbij ook een hele droge hoofdhuid. Desondanks werdt mijn haar toen der tijd binnen twee dagen te vettig om mee te werken. Ik waste daarom mijn haar om de dag. Allereerst heb ik de Rose Otto uitgeprobeerd. Deze shampoo schuimt bijna niet en na het wassen was mijn haar bijna niet schoner geworden. Na drie weken heb ik het opgegeven omdat ik het echt te vies vond.

De tweede poging met de Maroccan Argan Oil ging stukke beter! Het kan liggen aan de soort shampoo maar naar mijn mening is er een andere factor die mee heeft gespeelt in het succes. Deze andere factor is de voorbereiding voor het gebruik van de shampoo! Omdat het mij toch niet helemaal lekker zat dat ik chemische shampoo moest gebruiken, ben ik mijn wasroutine gaan verminderen! Ik heb mijn shampoogebruik afgebouwd tot twee keer per week in plaats van om de dag! Omdat mijn haar nu minder snel vet wordt, kan ik de sulfaatvrije shampoo veel beter gebruiken!

Ik gebruik een vaste routine voor het wassen van mijn haar, om de nadelen zo ver mogelijk te minimaliseren. Allereerst begin ik met het uitborstelen van mijn ongewassen haar! Dit is belangrijk omdat de haarwortels erg stroef worden van het wassen, waardoor deze slecht uitkambaar worden. Daarom is het belangrijk om vooraf deze klitten te minimaliseren.

Vervolgens gebruik ik tijdens het wassen alleen maar horizondale bewegingen! Ik ga dus niet rondjes draaien met mijn vingers door mijn haar, want dat veroorzaakt knopen, wat het kammen achteraf moeilijker maakt dan nodig. Daarbij is er een kans dat je te hard handig masseerd, waardoor je haren uit je hoofd trekt!

Ik spoel dit altijd grondig uit met lauw warm water (ja dat voelt als koud onder de douche) en vervolgends was ik het nog een keer! Deze tweede keer gaat de shampoo goed schuimen en haalt het het vuil ook echt goed weg! Mijn haar is hierna altijd ‘piepend’ schoon zoals je dat ook heb bij shampoo’s met chemicaliën.

Vervolgens breng ik mijn bijbehorende conditioner aan in mijn lengtes! Niet op mijn hoofd, dat maakt het weer snel vet! Terwijl ik dit laat intrekken, wen ik alvast aan steeds kouder water. Ik spoel mijn conditioner namelijk altijd uit met koud water! De reden hiervoor is dat koud water zorgt dat de ‘schubben’ van het haar dicht gaan, waardoor er conditioner in vast gaat zitten. Hierdoor neemt het haar de verzorgende ingrediënten echt op! Na dat ik mijn haar echt goed heb uitgespoeld, knijp ik het water uit mijn haar met een handdoek. Maak vooral geen tulband van je handdoek! Dit veroorzaakt wederom klitten en haaruitval!

Na het wassen ruikt mijn haar altijd heerlijk naar de Maroccan Argan Oil geur die in de shampoo verwerkt zit! Heerlijk! En het resultaat? Na 2 maanden niet naar de kapper te zijn geweest vroeg mijn kapster wat ik kwam doen omdat mijn haar nog super gezond was! Er hoefte niks vanaf! Daarbij lijkt mijn haar steeds dikker te worden en meer volume te krijgen dan met de chemische shampoo.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in