De twee bekendste hightechbedrijven van de wereld op dit moment hebben allebei zeer uiteenlopende groeistrategieën. Apple is gefocust op die ene grote sprong voorwaarts. De volgende sprong zal waarschijnlijk de Apple Car zijn. Google investeert in de meest onmogelijke technische en wetenschappelijke projecten. Wilt u meer over ze te weten komen, lees dan verder.

Google

X-lab

In Californië bevindt zich het Google X-lab. Het is een laboratorium en onderzoeksinstituut dat op enkele kilometers van het hoofdkwartier van Google is gelegen. Er werken wetenschappers en techneuten van allerlei pluimage voor Google. Ze werken daar aan 'moonshots'. Een moonshots is een project dat veel risico loopt om te falen, maar als het na verloop van tijd toch slaagt, een bom geld kan opleveren. De dagelijkse leiding van het X-lab is in handen van Astro Teller. Hij is een wetenschapper die gespecialiseerd is kunstmatige intelligentie. Er worden allerlei geheime experimenten gedaan maar ook experimenten die zich afspelen onder meedogenloze schijnwerpers van de publiciteit.

Focus

Google stopt geld in talloze projecten. Waarom doen ze dit? Wel, de uitvinders van Google zijn Larry Page en Sergey Brin. Zij zijn in de eerste plaats uitvinders en geen ondernemers. Ze hebben allebei een grote belangstelling voor wetenschap en ze willen nieuwe dingen ontwikkelen en ontdekken. Ze vinden het ook interessanter om aan vele kleinere projecten te werken dan aan enkele grote projecten. Google heeft de afgelopen tien jaar een groot aantal veelbelovende start-ups overgenomen.

Page en Grin hebben ook al veel kritiek gekregen omdat ze een te groot deel van de winsten van de zoekmachine en online advertenties stoppen in moonshots die mogelijk nooit geld zullen opleveren en ze zouden de kernactiviteit van Google te veel gebruiken om hun 'hobby's' te betalen. Daardoor heeft er ook een recente herstructurering plaatsgevonden bij Google, gedeeltelijk een antwoord op de kritiek van de investeren.

Moonshots

Zoals u waarschijnlijk al wel weet, verdient Google hopen geld met zijn zoekmachine en online advertenties. Maar ze investeren ook veel geld in moonshots, daardoor verdwijnt er ook veel geld.

Moonshots heten namelijk moonshots omdat ze de potentie hebben om de wereld, of onze visie op de wereld, drastisch te veranderen. Ze hebben weinig te maken met de kernactiviteit van Google. Ze kosten immens veel geld en daarom worden sommige projecten soms ook stilgezet.

Inkomsten

In 2015 verdiende Google 66 miljard dollar. Google investeert 15% van alle inkomsten aan onderzoek en ontwikkelingen.

 

Apple

Focus

Apple is groot gemaakt door de geniale marketing gezichten van Steve Jobs. Hij was zelf geen techneut. Hij slaagde erin om uitvinders dingen te laten maken waar wij allemaal op stonden te wachten. In tegenstelling tot Brin en Page concentreerde hij zich maar op één enkel product of een verbetering van een product. Hij hield ook niet van moonshots. Na de dood van Steve Jobs werd het bedrijf overgenomen door Tim Cook.

Inkomsten

Apple had in 2015 233 miljard dollar aan inkomsten. Apple investeert niet meer dan 5,3% van zijn inkomsten aan R&D. Eén oorzaak daarvan is dat Apple een groot deel van de R&D overlaat aan leveranciers. Veel bedrijven willen immers dolgraag dingen ontwikkelen die in de Apple producten worden verwerkt. Nog een oorzaak is dat Steve Jobs niet van moonshots hield.

Producten

Apple heeft vele producten zoals de personal computer, de Mac. Ze hebben ook een muziekspeler, de Ipod. Apple is waarschijnlijk wel het meest bekend om zijn mobiele telefoons, de Iphone, en zijn tablet pc, de Ipad. Die producten leveren Apple veel geld op. Apple heeft ook nog een smartwatch ontwikkelt, de Apple Watch. Die heeft een te kleine markt om de omzet van Apple spectaculair te laten veranderen. Ze zijn nu ook druk bezig met het ontwikkelen van een auto, de Apple Car. Nog een project is de Carplay.

Apple Car

Volgens anonieme bronnen is Apple bezig met het ontwikkelen van een auto. Dat zou onder de codenaam 'Project Titan' zijn, schreven door Wall Street Journal en Financial Times in februari 2015. Sindsdien melden de media dat Apple soms topingenieurs inhuurt. Tom Cook weigerde tot nu toe om op de geruchten te reageren. Hij zegt dat hij gefocust is op de Carplay, een systeem om de Iphone te integreren in de onboard systemen van verschillen automerken.

De grote verschillen tussen Google en Apple

Het grootste verschil van de twee bedrijven, zijn de zaken waarop de twee hightechbedrijven de focus leggen. Google focust zich op een groot aantal kleine projecten, moonshots. Apple legt zijn focus maar op één enkel product of verbetering van een product tegelijk.

Ook nog een opmerkelijk verschil zijn de inkomsten. Google had in 2015 65 miljard dollar aan inkomsten en Apple maar liefst 213 miljard.

Google ontdekt en onderzoekt ook veel liever dingen zelf. Terwijl Apple een groot deel daarvan overlaat aan zijn leveranciers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in