Ted Zeff schrijft in zijn ‘Overlevingsgids voor Hoog sensitieve personen’ dat havermoutpap rustgevend en gezond is voor mensen die hoogsensitief zijn.
Bloedsuikerspiegel
Het mooie van havermout is dat het de bloedsuikerspiegel verlaagt: Havermout heeft door de vezelrijke structuur een lage glycemische indexwaarde. De glycemische index (GI) geeft een inschatting voor de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt als iemand koolhydraten heeft gegeten. Dit helpt bloedsuikerspiegelpieken te verminderen en het zorgt voor een meer geleidelijke energiestroom. Hierdoor zul je je langer fit en minder snel hongerig voelen. En honger hebben is niet fijn voor de gemiddelde HSP, want een hongergevoel heeft een grote invloed op de stemming van de HSP. Honger is een zéér irritante prikkel die sommige hooggevoeligen in korte tijd licht onuitstaanbaar kan maken. Het is dus heel belangrijk om deze overprikkeling zien te voorkomen.
HSP
Circa 15-20% van de bevolking is hooggevoelig (HSP). Hooggevoelige mensen voelen zich vaak zich ‘anders’. Het zenuwstelsel van HSP´s is gevoeliger dan dat van de gemiddelde mens. De informatieverwerking verloopt gedetailleerder. Hoogsensitieve personen hebben hele gevoelige ontvangstapparatuur en ervaren binnenkomende prikkels dan ook intenser dan de meeste mensen. In onze maatschappij wordt veel gevraagd van mensen met een hoog sensitief systeem. Ze staan vaak onder een voortdurende spanning en moeten extra hard werken om alle binnenkomende prikkels te verwerken. Hierdoor zijn HSP´s vaak eerder moe en hebben ze dikwijls ook meer rust en ruimte om op zichzelf te zijn nodig dan anderen.
Havermoutpap makkelijk maken
Gelukkig hoef je voor havermoutpap inmiddels niet meer moeilijk te doen met van te voren inweken en melk koken in een pannetje. Tegenwoordig kun je gewoon met de magnetron in drie minuten een bordje lekkere en gezonde pap maken. En dan bedoel ik niet die veel te dure kant-en-klare papproducten uit het zuivelschap. De eerste stap is om bij je plaatselijke Tupperwaredemonstratrice (of op marktplaats) een MicroPlus maatkan aan te schaffen. Dat is even een investering, maar die verdien je uiteindelijk terug, ook in gebruiksgemak, want je kunt op deze manier op de automatische piloot je ontbijt maken na de ochtendroutine zoals Ted Zeff die beschrijft.
Havermoutpap snel klaar
Haal bij de supermarkt of natuurwinkel een pak havermoutvlokken en melk naar keuze. Je kunt variëren met koemelk, sojamelk, havermelk, amandelmelk of rijstmelk. Doe vijf eetlepels havermout in de maatkan en schenk de melk erbij tot net ónder het 200 ml streepje. Doe de deksel op de kan, maar zo dat het schenktuitje niet afgedekt is. Zet de kan in de magnetron en stel deze in op drie minuten en 600 watt. Na drie minuten schenk je de pap in een papbordje, en spoel je de kan uit onder de kraan. (Geen gedoe met aangebrande melkpannetjes…) De pap even doorroeren, en klaar is je rustgevende en voedzame ontbijt!
Voedingswaarden havermoutpap
Havermout komt oorspronkelijk uit China en wordt sinds duizenden jaren verbouwd in het westen. Het is een product waarbij haverkorrels worden gewassen, gepeld en verhit. Daarna worden de korrels geknipt en gestoomd. Als laatste worden ze geheel platgewalst. Havermout is een product van 100% natuurlijke stoffen. Het is rijk aan vitamine B1, magnesium en fosfor. Een portie van 40 gram havermout bevat: 142 calorien, 0,4 gram suikers, 3,2 gram vet, 0,1 gram zout en 3,6 gram vezels.
Zelf toevoegen…
Je kun je havermoutpap zonder toevoegingen eten, maar het is ook wel erg lekker om er bijvoorbeeld wat blauwe bessen bij te doen, of een eetlepel knapperige hagels met anijssmaak. De variaties zijn eindeloos: appelstroop, kaneel, kardemom, rozijnen, zonnebloempitten, vruchtenjam, noten, pindakaas met banaan, ander vers fruit…
Het boek van Ted Zeff is in te zien op GoogleBooks.
Overlevingsgids voor Hoog sensitieve personen – Ted Zeff