Mensen zeggen dat ze honger hebben wanneer ze hun maag horen knorren, misselijk zijn, hoofdpijn hebben of zich moeilijker kunnen concentreren. Kunnen wij in onze westerse wereld wel spreken van honger? Beschikken we niet over voldoende voedsel? Waarom raken we niet verzadigd tijdens het eten?

Honger

Honger wordt omschreven als ‘de gewaarwording wanneer mens en dier behoefte hebben aan nieuwe toevoer van voeding'. Mensen eten niet altijd omdat ze honger hebben. Vaak eet men omdat men er zin in heeft of doodgewoon omdat het een bepaald tijdstip van de dag is. Wanneer de maag knort, zeggen mensen ‘ik heb honger’. Ook dit is een verkeerde opvatting. Pas in tijden van oorlog en schaarste kunnen wij spreken van echte honger. Ook mensen die op dieet gaan of die bepaalde voeding uit hun menu bannen, kunnen een hongergevoel hebben.

Consumptiemaatschappij

Honger gaat niet over de maag die knort, maar wel over een zeurende pijn die ervoor zorgt dat mensen alles zouden eten wat ze vinden. In onze consumptiemaatschappij zullen wij nooit echte honger ervaren. Toch zijn er mensen die omwille van een laag inkomen of een ziekte over weinig middelen beschikken om mee te doen met de rest van de samenleving. Toch zullen ook zij geen echte honger ervaren, men heeft een aantal basisproducten waardoor ze hun behoeften wel kunnen bevredigen.

Factoren

Ons lichaam vraagt naar energie wanneer die van de vorige maaltijd is verbruikt. Dit doet ons lichaam door een hongersignaal naar de hersenen te sturen. Honger wordt bepaald door vier factoren: fysisch, psychologisch, emotioneel en sensorieel.

Fysisch

Ons lichaam heeft behoefte aan nieuwe energie en dit maakt men duidelijk door symptomen aan het lichaam door te geven.

Psychologisch

Mensen kunnen denken dat ze enorme honger hebben en daardoor veel gaan eten. Het omgekeerde kan ook en dit zien we bij mensen met anorexia. Ze maken anderen en zichzelf wijs dat ze geen honger hebben.

Emotioneel

De emotionele factor gaat over het feit dat mensen bij moeilijke situaties in hun leven meer of juist minder gaan eten.

Sensorieel

Onze zintuigen worden geprikkeld bij het ruiken van een lekker, mooi gepresenteerd gerecht. Je krijgt zin om ervan te eten, ook al heb je niet echt honger.

Het hongergevoel is individueel bepaald. Mensen ervaren honger als een knorrende maag, misselijkheid, hoofdpijn, concentratieverlies enzovoort.

Verzadiging

Verzadiging is het proces van verzadigd raken tijdens het eten. Dit gevoel bepaald wanneer we stoppen met eten. In de westerse wereld eten de meeste mensen te veel. Simpelweg omdat er eten in overvloed is. Hieruit blijkt dat een gevoel van verzadiging hebben niet voldoende is voor mensen om te stoppen met eten.

Overgewicht

Verzadigd gevoel

In onze samenleving komt zwaarlijvigheid meer en meer voor. Mensen kampen met overgewicht, zo erg dat het zelfs levensbedreigend kan zijn. De grootste oorzaak hiervan is dat weinig mensen weten hoe om te gaan met honger en verzadiging. Mensen die willen afvallen moeten meer eiwitten, complexe koolhydraten en vezels eten. Deze zorgen voor een groter en langdurig verzadigd gevoel.

Vetten

Vetten daarentegen verzadigen niet goed waardoor mensen er van meer van gaan eten. Het is een spiraal waar mensen dan in terecht komen. Het vet in een maaltijd moet beperkt worden, en hierdoor zullen mensen minder snel honger hebben. Vetten leveren veel energie. Als je deze opname halveert, krijgt je lichaam minder energie binnen en zo zal je gewicht verliezen. Dit gewichtsverlies zal men bereiken zonder honger te lijden.

'Gezonde voeding' – Stichting tegen kanker

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in