Aan de jaarringen van een boom kun je zien hoe oud een boom is. Als een boom groeit doet hij dat namelijk aan de buitenkant. Ieder jaar groeit er een 'ring' bij.

Hee….. bomen

Meestal staan we er niet bij stil….. De bomen in de straat, in het park, of langs de wegen, we zijn ze zo gewend dat we er in eerste instantie niet op letten. Hoogstens als in het voorjaar de bomen weer in bloei komen of als de kastanjes rijp uit de bomen komen vallen, pas dan valt het op welke rijkdommen we hebben als we het over bomen hebben. Onopvallend groeien de bomen door. Stukje bij beetje, of moeten we zeggen dikker en dikker? Zeker als we het over bomen hebben is dit de waarheid. 

Groeien van de ringen

""

Een boom groeit aan de buitenkant. Elk jaar vormt er onder de bast van de boom een nieuw stukje hout. In het voorjaar groeit een boom sneller dan in de winter. De boom vormt dan relatief veel nieuw houtweefsel. Als de boom sneller groeit laat hij een lichte kleur hout achter dan als hij langzamer groeit. Hierdoor ontstaan de ringen in het hout. Als je de donkere ringen van een boom telt kan je bij benadering schatten hoe oud een boom is.

Leeftijd

Hoe oud een boom kan worden verschilt per boomsoort, maar ook in Nederland zijn erg oude bomen te vinden. Op de website allesopeenrij.nl vind je een lijst met de 10 oudste bomen van Nederland.

Leuke feitjes

  • De hoogste boom in Nederland staat op het koninklijke landgoed Het Loo bij Apeldoorn. Het betreft een enorme douglasspar van 52 meter hoog die tussen 1860 en 1870 geplant is.
  • De dikste boom in Nederland was tot 2005 een tamme kastanjeboom (of Castanea sativa) bijgenaamd de kabouterboom die in Beek Ubbergen, bij Nijmegen staat. Hij werd helaas in 2005 door brand verwoest.
  • Een boom is 100 procent recyclebaar.
  • Op land Schovenhorst is een enorm bos met verschillende uitheemse boomsoorten te zien. Een ware 'bomentuin'. Opgericht door Mr. J. H. Schober werden er vanaf 1848 allerlei zaden geplant om te kijken of deze konden gedijen op de heide in Putten.
  • In een privétuin in Brummen staat een heuse mammoetboom (lengte onbekend).

www.kennislink.nl
www.bomenstichting.nl
http://www.allesopeenrij.nl/index.html?page=http://www.allesopeenrij.nl/lijsten/na

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in