Een brug is een manier om verkeer over een bepaalde hindernis te leiden. Deze hindernis kan natuurlijk zijn (rivier, dal) of kunstmatig (kanaal, spoorweg).

Geschiedenis

De Romeinen en Chinezen waren één van de eerste volken die bruggen bouwden. Doordat deze volkeren grote rijken hadden met een groot wegennet was het vaak noodzakelijk om bruggen te bouwen. Deze bruggen werden van hout, natuursteen en lianen gebouwd, maar er werden ook andere constructiemiddelen gebruikt. In de Middeleeuwen nam het verkeer toe en daarom moesten er stevigere bruggen worden gebouwd. Meestal van steen en vaak zaten er ook al kleine bogen in. doordat dit boogsysteem nieuw was, waren de bogen vaak nog niet hoger dan zestig meter.

In de achtiende eeuw berekende men bouwconstructies van bruggen om betere en stevigere bruggen te kunnen maken. In de negentiende eeuw was de vraag naar stevigere bruggen groot. De intensiteit van het weg- en spoorverkeer nam toe, trein en auto waren zwaarder en er moesten vaak steeds langere afstanden worden overbrugd. IJzer en staal werden daarom gebruikt bij de realisatie van bruggen. Hiermee konden overspanningen worden gemaakt. Een ander stevig materiaal werd hiervoor ook gebruikt: het bewapende beton. Door deze materialen te combineren ontstonden bruggen van grote kwaliteit.

De ontwikkelingen bleven doorgaan en het materiaal werd lichter. Daarnaast was het mogelijk om delen van de brug vooraf in een fabriek te fabriceren waarna ze konden worden ingepast met grote hijskranen. Op deze manier was het gemakkelijker grote dalen te overbruggen.

Soorten bruggen

Er zijn veel verschillende manieren om een brug te bouwen. Bruggen kunnen worden onderverdeeld in soorten. Hier een korte opsomming:

– Ophaalbrug. Aan deze brug zit aan een zijde een zwaar gewicht, net genoeg om de brug niet op te halen. Wanneer deze brug moet worden opgehaald is er nog maar weinig kracht nodig. Tegenwoordig wordt deze brug niet vaak meer toegepast.

– Draaibrug. Deze brug kan draaien, waardoor er een opening ontstaat. Dit soort bruggen worden toegepast bij riviertjes waar boten varen.

– Hefbrug. Deze brug kan worden opgehesen als er bijvoorbeeld een boot onderdoor vaart. De brug zit vast aan een aantal palen.

– Basculebrug. Deze brug is te vergelijken met de ophaalbrug. Hierbij zit een gewicht aan de achterzijde van de klapklep.

Bij een druk kanaal waar veel boten varen zijn dit geen handige bruggen. Het verkeer zal opstoppingen en files ondervinden doordat de brug steeds open moet. Daarom worden op die plaatsen vaste bruggen gebouwd. Een korte opsomming:

– Boogbrug. Deze brug heeft bogen waardoor de brug steviger is.

– Hangbrug. Deze brug heeft enkele pijlers waar torens aan vastzitten. Aan die torens hangen stalen draden waar ook weer om een aantal meter draden hangen. Hierdoor ontstaat optimale stevigheid.

– Plaatbrug. Deze brug bestaat uitsluitend uit een betonnen plaat. Alleen handig voor kleine afstanden.

– Balkbrug. Dit is een soort plaatbrug. Alleen wordt deze brug ook met staal uitgevoerd, waardoor de brug steviger is.

Bouw van een brug

Voordat een brug kan worden gebouwd moeten er vragen worden gesteld. Vragen over de plaats en het doel van de brug zijn belangrijke voor het type brug dat gebouwd gaat worden. Daarnaast moet een brug aan vijf belangrijke eisen voldoen:

1. Een brug moet sterk zijn. De pijlers moeten de brug kunnen dragen en er moet verkeer overheen.

2. De brug moet stabiel zijn.

3. Een brug mag niet gaan trillen

4. Een brug moet tegen warme en koude temperaturen bestand zijn. Onderdelen zetten namelijk uit bij warmte, en krimpen bij kou.

5. Bovendien moet een brug veilig zijn. Hekken langs het brugdek zijn in ieder geval belangrijk.

Vroeger ondervonden schepen vaak last bij het bouwen van een brug omdat een brug vaak vanuit het water werd gebouwd. Tegenwoordig gebeurt dit door middel van een uitbouwmethode. Aan beide kanten wordt gebouwd aan de brug. Uiteindelijk hoeft er nog maar één stuk, het sluitstuk, tussen te worden geschoven. Dit gebeurt meestal wel vanuit het water, met een speciale kraan op een drijvend ponton.

Beroemde en speciale bruggen

Over de hele wereld zij tal van bruggen gebouwd. Hier volgen enkele nationale (Nederland0 en internationale bruggen, elk met een speciaal kenmerk.

Golden Gate Bridge, San Fransisco Per jaar is er ongeveer 150.000 liter rode verf nodig om deze brug te beschilderen.
Ponte Vecchio, Florence (Italië) Op deze brug zijn winkels gebouwd.
Brooklyn Bridge, New York Als je op deze brug staat ligt de skyline van New York voor je.
Erasmusbrug, Rotterdam Deze brug wordt ook wel 'De Zwaan' genoemd omdat het witte gedeelte waar de tuien aanhangen op een zwanenhals lijkt.
Martinus Nijhoffbrug, Zaltbommel Deze brug is met de uitbouwmethode gebouwd.
Sint-Servaasbrug, Maastricht Dit is de oudste vaste brug van Nederland.
Zeelandbrug, over de Oosterschelde Deze brug is 5 kilometer lang en daarmee de langste vaste brug van Nederland.
Spoorbrug, Gouda Dit is een hefbrug, een type brug dat je niet vaak ziet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in