Uranus is een planeet waar men nog niet veel van af weet. Hij is namelijk behoorlijk laat ontdekt. Uranus is een gasplaneet waar het behoorlijk koud is: -215 graden Celsius. De planeet heeft vijfentwintig manen, waarvan Miranda er één is.

Ontdekking

De Engelsman William Herschel ontdekte op 13 maart 1781 met zijn telescoop de planeet Uranus. Hij was hiermee niet de eerste, maar zijn voorgangers hadden nooit inde gaten gehad dat het om een planeet ging. De meeste mensen hadden Uranus namelijk voor een klein sterretje aangezien. Herschel besloot om de planeet de naam Georgium Sidus te geven. Dat is Latijn voor ‘de ster van George’. Hij wilde de toenmalige koning van Engeland, George III daarmee een plezier doen. Maar anderen wilden dat de planeet de naam Herschel zou dragen, vernoemd naar de ontdekker. Beide namen bleven blijkbaar niet hangen want de meeste mensen wilden dat de planeet een godennaam moest krijgen, net als de andere planeten. Uiteindelijk is er voor de naam Uranus gekozen.

Op zijn kant

Uranus ligt op zijn kant, en dat is misschien wel het vreemdste aan de planeet. Vergeleken met andere planeten, steekt bij Uranus de as niet recht naar boven. Waarschijnlijk heeft Uranus tijdens de vorming van het zonnestelsel een flinke botsing gekregen, waardoor de planeet is omgevallen. Bij het bezoek van de Voyager 2 was het zuidpoolgebied naar de zon toe gericht. Daardoor kreeg dit gebied meer zonlicht dan de evenaar wat op alle andere planeten nooit kan gebeuren. Maar het is op de evenaar van Uranus wel warmer dan op de zuidpool. Sterrenkundigen weten alleen nog niet waarom dit zo is.

Uranus zien

In een donkere nacht is het nog net mogelijk om Uranus met het blote oog te zien. Met een verrekijker gaat dit nog beter. Een telescoop is nog handiger, dan is er een klein blauw schijfje te zien.

Ruimteschepen naar Uranus

Uranus staat behoorlijk ver weg. Dit is ook de reden waarom men er zo weinig van weet. Er is slechts één onbemand ruimtescheepje naar Uranus geweest. Dit was de Voyager 2. In 1986 vloog dit scheepje langs de planeet. Voyager 2 vond o.a. tien Uranus-manen die nog nooit daarvoor gezien waren. De maan Miranda bleek er vreemd uit te zien. Sommige delen van deze maan waren bezaaid met kraters, richels en kloven, terwijl andere delen glad waren. Sterrenkundigen vermoeden dat het oppervlakte van Miranda er zo vreemd uit ziet omdat er af en toe een gedeelte gesmolten ijs uit het binnenste van de maan naar boven komt.

God

Uranus is vernoemd naar de Griekse god van de sterrenhemel, Ouranos. Hij was getrouwd met zijn eigen moeder, de aardgodin Gaia. Zij kregen behoorlijk wat kinderen: drie reuzen met elk honderd handen, de eenogige Cyclopen en de reusachtige Titanen, waar Kronos (de Griekse Saturnus) er één van was. In tegenstelling tot de manen van de andere planeten, zijn die van Uranus niet vernoemd naar goden of helden uit de Oudheid. Ze hebben namelijk namen gekregen van figuren uit de werken van de wereldberoemde Engelse schrijvers William Shakespeare en Alexander Pope.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in