België staat bekend om zijn bieren. Het bekendste is waarschijnlijk Jupiler, ook wel bekend van de Jupiler Pro League. Maar naast frisse pintjes zijn er ook heel wat Belgische speciaalbieren. Een daarvan is Duvel.
Kenmerken
Duvel is een Belgisch blond speciaalbier. Het heeft een hoge gisting en wordt nog eens hergist op fles. Duvel heeft een alcoholpercentage van 8,5%. Het hoge alcoholpercentage zorgt ervoor dat toeristen die veel lichter bier gewend zijn, zich wel eens kunnen vergissen in dit bier. Het hoort rustig gedronken te worden, dan kan men er pas echt van genieten. Duvel wordt geserveerd in een tulpvormig glas, waar onderin een gegraveerde D zit om ervoor te zorgen dat het bier parelt. Het speciale Duvelglas is ontworpen in de jaren '60.
Geschiedenis
Het succesverhaal van Duvel begint in 1871 bij Jan-Léonard Moortgat die samen met zijn echtgenote in 1871 de boerderij-brouwerij Moortgat sticht. Rond de eeuwwisseling is Moortgat een van de ruim 3000 actieve brouwerijen in België. Jan-Léonard experimenteert met vallen en opstaan, en vooral zijn hooggistings-bieren worden sterk gewaardeerd in de wijde omgeving. Al snel is ook de Brusselse burgerij verknocht aan zijn bieren. In 1923 startte de productie van Duvel met enkele kratten. Vandaag genieten in meer dan 60 landen talloze bierliefhebbers van het speciaalbier. Duvel wordt nog steeds met de originele receptuur en rijpingsperiodes gebrouwen. Vandaag is de leiding van brouwerij Moortgat in handen van de vierde opeenvolgende generatie van familie Moortgat.
Leuke weetjes
Op de brouwerij staat in grote rode letters de volgende tekst: "Ssst…. hier rijpt den Duvel." De brouwerij staat aan een drukke weg, terwijl de Duvel negentig dagen in alle rust moet rijpen.
Recht tegenover de brouwerij is een klein cafeetje waar een bord staat met de tekst: "Hier spreekt men van den Duvel geen kwaad."
Pieter Aspe, een Brugse misdaadschrijver, is een grote fan van Duvel. Hij laat dit ook merken in zijn boeken: het hoofdpersonage, inspecteur Van In, drinkt regelmatig een Duvel.