Konijnen hebben een heel gevoelig darmstelsel. Veel van deze dieren krijgen hier dan ook vroeg of laat problemen mee, vaak met de dood als gevolg. Hoe kun je deze darmproblemen voorkomen en – als ze zich toch voordoen – hoe kun je ze dan verhelpen? En hoe ontdek je dat er iets mis is met de darmen van je konijn?
Darmproblemen voorkomen begint met de juiste voeding. Geef als basis iedere dag een handje hooi (bij voorkeur in een ruifje om vervuiling te voorkomen) en bix (korrels) van een goede kwaliteit. Het konijn moet altijd beschikking hebben over voldoende vers en schoon drinkwater, het liefst uit een drinkbottle. Wees heel matig met vers groenvoer en beperk dit tot wat witlofblaadjes, paardebloemblaadjes, wortel en appel. Dit alles goed gewassen en gedroogd. Geef niet meer eten dan het konijn in een half uur op kan en haal het dan weg, zodat het niet door het hok gaat slingeren. Voer twee keer per dag, zo mogelijk op vaste tijden.
Haarbal
Probeer in het voorjaar, zodra je ziet dat je konijn begint te verharen, de vacht iedere dag te borstelen met een zachte borstel. Zachtjes de losse haren wegplukken met je vingers kan ook. Zo voorkom je dat er in het darmstelsel van je konijn haarballen ontstaan. Wees hier in deze periode van verharen heel alert op! Als je konijn een haarbal heeft in zijn darmen, merk je dat doordat het dier geen trek heeft in zijn eten. Wacht dan niet af, maar ga direct naar een dierenarts met verstand van konijnen. Hij of zij zal je een speciale pasta geven die je dagelijks een paar keer in zijn bekje moet smeren. Ga niet prutsen met ananassap. Dat is een nogal agressief goedje, waar het bekje van je konijn kapot van kan gaan.
Diarree
Let verder iedere dag op de ontlasting van je konijn. Dit moeten mooie, droge, ronde keutels zijn, zeker een flinke mok vol per dag. Konijnen scheiden ook wel kleine glimmende keuteltjes af, die ze meestal opeten vanwege bepaalde vitaminen, maar deze moeten samengaan met de droge keutels. Diarree is een teken dat er echt iets mis is! Zet je konijn – als het nog eetlust heeft – op hooi, bix en water en laat vers groenvoer even helemaal achterwege. Zie je niet snel verbetering, ga ook dan direct naar de dierenarts.
Koliek
Ondanks alle goede zorgen kan het zijn dat je huisdier aanvallen krijgt van koliek. De darmen kunnen als gevolg daarvan zelfs helemaal stilvallen. Het beestje heeft dan veel pijn, ademt snel en drukt zijn buikje opvallend tegen de grond. Ga dan zeker direct naar een dierenarts en voorkom dat het dier in shock raakt. De dierenarts zal waarschijnlijk Primperan (bij stilvallen van de darm) en Equate voorschrijven om de darmen weer op gang of rustig te krijgen. Is het koud buiten, haal het beestje dan naar binnen om onderkoeling te voorkomen. Is je konijn een aantal dagen binnen, zet hem dan niet meteen weer buiten, want deze schommeling in temperatuur kan het beestje ook niet aan. Hou het binnen tot de buitentemperatuur weer voldoende omhoog is gegaan.
Homeopathie
Keren de problemen regelmatig terug (wat helaas vaak het geval is), probeer dan het homeopathische middel Cascara. Dit is er in tabletvorm en kun je dagelijks preventief geven. Los een halve tablet op in wat water en breng dit met een spuitje in zijn bekje. Vaak vinden ze dit goedje best lekker en likken ze het gewoon op, zodat je het dier niet eens uit zijn hok hoeft te halen of op hoeft te pakken. Dit middel werkt heel effectief, is heel betaalbaar en kan een hoop kosten en ellende voorkomen.