Borsten zijn in de huidige maatschappij zeer belangrijk voor vrouwen. Ze geven ons een gevoel van schoonheid en vrouwelijkheid. Sommige vrouwen moeten vanwege borstkanker hun borsten laten amputeren. Ook zijn er vrouwen, die hun borsten preventief laten verwijderen vanwege een sterk verhoogd risico op borstkanker door de erfelijke aandoening BRCA-1 of BRCA-2. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden op het gebied van borstreconstructie. 

Na een borstamputatie van beide borsten (bilaterale mastectomie) blijft vaak alleen een lelijk litteken op de borst van een vrouw over. Na een mastectomie kiezen veel vrouwen er dan ook voor een borstreconstructie te ondergaan. Een borstreconstructie kan zes tot twaalf maanden na een amputatie uitgevoerd worden. Ook is het mogelijk de reconstructie tegelijktijdig met de amputatie te laten uitvoeren. Er zijn verschillende manieren om een borst te reconstrueren.

Implanteren van borstprothese

 Eén van de manieren om een borst te reconstrueren, is door het inbrengen van een prothese. Het implanteren van prothesen is alleen mogelijk als er voldoende soepele gave huid aanwezig is en de grote borstspier nog intact is. Bij het inbrengen van de prothesen wordt meestal gebruik gemaakt van het litteken van de amputatie. Hierdoor ontstaat er geen extra litteken. Dit is de eenvoudigste manier van reconstrueren

Prothese door weefselexpansie

Als er niet genoeg huid aanwezig is na de amputatie (vooral bij vrouwen die kleine borsten hadden), maar de huid wel een goede kwaliteit heeft, wordt soms gekozen voor het implanteren van een prothese door weefselexpansie (het oprekken van de huid). Voor deze methode moet de grote borstspier ook nog intact zijn. Een prothese voor weefselexpansie, ook wel expander genoemd, is een soort lege ballon, die via het litteken van de amputatie onder de grote borstspier ingebracht wordt. Ongeveer twee weken na de operatie wordt begonnen met het geleidelijk vullen van de prothese met fysiologische zoutoplossing. Voor de opvulling moet de patiënte wekelijks naar het ziekenhuis komen, totdat de gewenste cupmaat bereikt is. Meestal is dit na vier tot zes weken. Het vullen gebeurt via een injectienaald door de huid. Na een rustperiode van drie tot zes maanden volgt vaak een tweede operatie, waarin de expander vervangen wordt door een gewone prothese. Soms wordt een expander gebruikt die kan blijven zitten, de tweede operatie is dan niet nodig.

Als (meestal na kanker in de borst) ook de grote borstspier weg is genomen tijdens amputatie, of als (meestal na bestraling van de borst) er te weinig huid van goede kwaliteit is overgebleven, kunnen huid en spieren van de rug gebruikt worden voor het reconstrueren van een nieuwe borst.

Borst laten reconstrueren van eigen huid en vetweefsel

Vrouwen, die liever geen prothesen willen, kunnen ook een borst laten reconstrueren van huid en vetweefsel van de eigen onderbuik. Dit gebeurt meestal alleen als er te weinig huid van goede kwaliteit is overgebleven na een amputatie, maar wordt soms ook bij vrouwen die hun borsten preventief laten verwijderen uitgevoerd. Dit omdat het voor deze vrouwen psychisch gezien fijn is om toch nog 'eigen borstweefsel' te hebben. In Nederland worden hiervoor twee verschillende procedures gebruikt.

TRAM-methode

Met de TRAM-methode wordt naast huid en vetweefsel ook spierweefsel gebruikt om de borstreconstructie uit te voeren.

DIEP-methode

Met de DIEP-methode wordt alleen huid en vetweefsel gebruikt. Nadeel van deze procedures is dat de buikwand minder stevig kan worden en dat er een groot litteken op de buik komt. Daarnaast kan de buik lange tijd pijnlijk blijven. Vaak volgen nog een aantal verbeterende operaties op de eerste operatie.

Er zijn dus veel verschillende mogelijkheden voor een borstreconstructie. Het is belangrijk om, in overleg met een plastisch chirurg, de verschillende opties te overwegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in