'Gompie', noemde mijn oudste zus mij altijd, naar een figuur uit een kinderserie. Een zeehond met enorme slagtanden. Die bijnaam had ik te danken aan de spleet tussen mijn voortanden. Pas jaren later, in 2008, besloot ik daar iets aan te laten doen. Ik wilde porseleinen facings. Ik ontdekte dat facings zowel voordelen als nadelen hebben.

Wat is een porseleinen facing?

Een porseleinen facing is een dun schildje van keramiek dat over een tand wordt geplaatst. Facings zijn geschikt voor:

verkleurde tanden

gebroken tanden

scheve tanden

spleetjes

De prijs lag in 2012 tussen de vierhonderd en duizend euro per stuk. Ze gaan tien tot twintig jaar mee, soms zelfs veel langer.

Onjuiste informatie

Ik ging op zoek naar informatie op internet. Tot mijn genoegen, las ik dat facings ook geschikt zijn voor spleetjes. Bovendien hebben ze één groot voordeel boven kronen. Er hoeft minder tandweefsel afgeslepen te worden. Dit sprak mij aan. Ik woon in het Noorden van het land. Ver van huis, vond ik een tandarts in de Randstad. Hij had van het plaatsen van deze facings zijn beroep gemaakt. Volgens zijn website had hij ruime ervaring en tevreden klanten. Bovendien was hij een stuk goedkoper dan mijn eigen tandarts. Daar had ik graag een lange reis voor over. Ik weet zeker, dat ik inderdaad een vakman heb getroffen. Hij gaf me alleen niet de juiste informatie. En dat heb ik hem achteraf erg kwalijk genomen.

Een rare toverkol

Tijdens het vooronderzoek vroeg ik, hoeveel er van mijn eigen tanden afgeslepen moest worden. Dat viel mee, volgens de tandarts. Alleen de vullingen gingen eruit. Wel moesten de twee (helemaal gave) buurtanden er ook aan geloven. Vier facings gaf een mooier resultaat. Ik stemde toe. Eenmaal in de behandelstoel, gaf ik me vol vertrouwen over. De tandarts boog zich een tijdlang over mij heen. Hij was druk in de weer met allerlei apparaten. Een lange tijd hield ik mijn ogen gesloten. Ik voelde me ontspannen. Ook toen de tandarts met een soort slijpmachine in de weer ging, maakte ik mij geen zorgen. Pas halverwege de behandeling kreeg ik de gelegenheid om in het spiegeltje te kijken. Dat hing strategisch boven mijn hoofd. Ik raakte in een shock. Was ik die rare toverkol? Beduusd keek ik naar de vier zielige stompjes, die eens mijn voortanden waren geweest.

De voordelen van facings

Na een gewenningsperiode vond ik het uiteindelijke resultaat prachtig. Vier witte voortanden. Niet 'Amerikaans wit', maar natuurlijk wit. En zonder spleetje. Dat mooie gebit was goed voor mijn zelfvertrouwen. Ik kon weer lachen zonder me bewust te zijn van mijn tanden. Hoewel vaak wat 'wiebelig' tijdens het tandenpoetsen, voelden de facings al snel natuurlijk aan. Maar toch knaagde er iets. Ik was mijn eigen voortanden voorgoed kwijt.

De nadelen van facings

Facings zijn kwetsbaarder dan je eigen tanden. Ze kunnen loslaten door:

nagelbijten

tandenknarsen

In de zomer van 2012, tijdens mijn vakantie in Zeeland, werd ik geconfronteerd met deze kwetsbaarheid. Zonder nagelbijten of tandenknarsen, liet een facing zomaar los. Toen ik het resultaat in de spiegel bekeek, raakte ik opnieuw in een shock. Pas na vijf dagen kon ik terecht bij de tandarts. In een mum van tijd was de facing weer vastgezet. Gratis, want ik had garantie.

Conclusie

Toch blijf ik bang voor herhaling. De gebeurtenis in Zeeland, deed me beseffen dat facings niet meer zijn dan een mooi decorstuk. Vaak ben ik blij met mijn nieuwe tanden En soms denk ik stiekem, was ik maar gewoon een Gompie gebleven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in