Overweeg je om een nieuwe kat te nemen terwijl je al één of meerdere katten hebt? Dan is het verstandig om dit door te nemen. In deze tekst is een stappenplan opgenomen over de kennismaking van een kat met een kat.

Keuze van een nieuwe kat

Heb jij al een kat in huis en overweeg jij een tweede kat er bij te nemen? Bij het nemen van een tweede (of derde) kat moet je rekening houden met het karakter van je eigen kat(ten) en dat van de nieuwe kat. Als de aanwezige kat(ten) of de nieuwe kat niet om kan gaan met andere katten, dan is samen in één huis leven geen goed idee. Daarnaast is een te groot verschil in leeftijd niet altijd handig. Een oudere kat kan zijn of haar rust fijn vinden. Een kitten (jonge kat) erbij plaatsen die actief wil spelen kan dan bijvoorbeeld zorgen voor stress of agressie bij de oudere kat. Bij een derde kat is het goed om je te realiseren dat de verhouding tussen de twee al aanwezige katten kan veranderen. Daarnaast geldt, hoe meer katten, hoe meer kans op problemen. Indien je een kat uit het asiel haalt, kun je daar naar het karakter van de kat informeren. Vaak willen ze in een asiel ook tips geven. Denk tevens aan het castreren (soms verkeerd benoemd als steriliseren) van je nieuwe huisdier indien je geen nestje wilt. Ook moet je natuurlijk denken aan enten, ontvlooien en ontwormen van de kat.

Het is niet voorspelbaar of katten goed met elkaar om kunnen gaan. Van belang is om in het hele proces de katten het tempo te laten bepalen. Neem wat meer tijd als één van de katten terughoudend is. Hieronder volgt een stappenplan dat ik heb gevolgd. Het stappenplan heeft bij mij gewerkt.

1 Kat in huis halen

Je hebt natuurlijk alle benodigde spullen al ruim van te voren gekocht. Denk aan een kattenbak (de algemene regel voor het aantal kattenbakken is: het aantal katten + 1), eet- en drinkbakjes, schuil- en slaapplaatsen en eventueel een krabpaal en speeltjes. Dit alles in een aparte ruimte voor de nieuwe kat. Ook kan een feromoonverdamper in de aparte ruimte, maar ook in de rest van het huis worden geplaatst. Deze verspreid feromonen (geurstoffen) die de kat zelf ook aanmaakt. Dit heeft een kalmerend effect op de meeste katten. In de rest van het huis moeten genoeg schuil- en slaapmogelijkheden voor meerdere katten aanwezig zijn.

De kat laat je eerst wennen aan jou en de aparte ruimte. Het is verstandig om minstens een week aan te houden. Er is in die week (nog) geen contact (geweest) tussen de katten onderling. Als de kat op zijn of haar gemak is (en jou vertrouwt en rustig eet) dan kan je doorgaan met de geur introductie.

2 Geur introductie

Ga bij (één van) de al aanwezige kat(ten) met een doekje over de zijkant van het bekje en de kop, flank en staartbasis. Hier zitten klieren waarmee de kat feromonen (geurstoffen) afgeeft. Daarna introduceer je deze geur aan de nieuwe kat door het doekje op je hand aan te bieden aan de kat. Mocht je meerdere katten hebben dan doe je dit bij elke kat. Daarnaast laat je de al aanwezige kat(ten) op dezelfde manier wennen aan de geur van de nieuwe kat. Kijk naar de reacties. Zie je angst of agressie? Wacht dan nog even met verdere stappen en bied de geur op een later moment weer aan de katten aan. Lijken de katten na verloop van tijd op hun gemak bij de geur of worden er zelfs kopjes gegeven aan het doekje, dan gaat het goed.

Vervolgens kan je de doekjes bij elkaar doen zodat een nieuwe gemengde geur ontstaat, een soort groepsgeur. Doe hiermee hetzelfde als hierboven beschreven. Ook kun je om-en-om de katten aaien zodat de geur ook mengt op je handen. Het kan soms enkele dagen duren tot de katten op hun gemak zijn. Dan kan aan de huis introductie worden begonnen.

3 Huis introductie

De nieuwe kat moet ook de gelegenheid krijgen om te wennen aan de rest van het huis. De al aanwezig kat(ten) plaats je ondertussen in de ruimte van de nieuwe kat. Je zorgt er natuurlijk voor dat de katten elkaar niet tegenkomen tijdens deze wisseling van locaties. De bedoeling is dat de nieuwe kat de weg kent en zich prettig voelt in huis.

Daarnaast ga je de katten belonen als ze rustig zijn in de buurt van de deur die het contact tussen de katten voorkomt. Dit bijvoorbeeld door hele lekkere snoepjes aan te bieden, telkens wat dichter bij de deur. Dit doe je in meerdere sessies zodat je het langzaam kan opbouwen. Het kan soms enkele dagen tot een week duren voordat alle katten op hun gemak zijn bij de deur en de nieuwe kat zich prettig voelt in de rest van het huis.

4 Kat introductie

Je introduceert de nieuwe kat telkens maar aan één kat, nooit aan beide katten tegelijk. Het beste is om er voor te zorgen dat de katten elkaar zien, maar elkaar niet kunnen aanvallen. Denk aan een glazen deur of zet de deur op een kier. Je gaat de katten belonen voor rustig gedrag. Begin weer op een afstandje van de deur. Het gaat om herhalen van meerdere sessies waarbij de katten elkaar even mogen zien. Als de katten na verloop van tijd rustig zijn dicht bij de deur, dan is dit deel geslaagd.

Nu kunnen twee katten bij elkaar worden gelaten. Hier blijf je er in het begin altijd bij en maak je de duur van het contact per sessie wat langer. Begin met bijvoorbeeld 10 minuten. Dit is de stap die het meeste tijd zal kosten. Probeer de katten vooral niet te dwingen en accepteer het als ze niet meteen de beste vriendjes zijn. Indien je al meerdere katten in huis hebt is de laatste stap het bij elkaar plaatsen van alle katten. In het beste geval accepteren alle katten elkaar en gaat alles goed. Het kan zijn dat dat de katten nooit beste vriendjes worden. Dit is meestal geen probleem. Zolang er geen sprake is van stress of agressie dan kunnen ze naast elkaar leven. Zorg dan dat elke kat zijn eigen voorzieningen heeft en niet gedwongen wordt om met de andere kat(ten) om te gaan.

Het doorlopen van het stappenplan kan twee of drie weken duren, maar natuurlijk ook langer. Indien er toch sprake is van constante agressie of stress dan is er meer aan de hand. Je kan dan naar een dierenarts gaan om te onderzoeken of er een onderliggend (medisch) probleem speelt. Ook kan er nog hulp worden gezocht bij een deskundige op het gebied van kattengedrag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in