Houdt je ook zo van rode bietjes of gruwel je alleen al bij de gedachten ze te moeten eten? Feit blijft dat bietjes gezond zijn en dat je er lekker mee kunt variëren.

Rode bietjes

Rode biet, ook wel (rode) kroten of kortweg bietjes genoemd, zijn familie van de suikerbiet. Rode bieten bevatten veel antioxidanten, wat weer goed is voor je gezondheid, het helpt de lever te ontgiften en het bloed te zuiveren. Door bietjes te eten help je, je  spijsvertering, ook hebben ze een positieve uitwerking op het zenuwstelsel. Rode bieten bevatten veel vitaminen, mineralen en ijzer. Als je rode bieten koopt in de winkel, of op de markt zorg dan dat deze stevig aanvoelen en niet uitgedroogd en/of gerimpeld zijn. 

 

Salade van rode bieten

Groente of bijgerecht (vegetarisch) voor 2 personen

Wat heb je nodig: 

  • 4  rode bieten, gekookt in blokjes
  • 4  aardappelen, gekookt in blokjes
  • 1 eetlepel zilveruitjes
  • 1 eetlepel augurk, fijn gesneden
  • 1 zoete appel, geschild in kleine stukjes
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 50 gram veldsla, gewassen en gescheurd
  • Zout
  • Peper
  • Voor een “slanke” salade gebruik je in plaats van mayonaise
  • Olijfolie, wijnazijn (of een beetje van het zuur van de augurken)  en mosterd

 

Bereiding: 

  • Neem een grote schaal.
  • Zorg dat alle ingrediënten schoon en in stukjes gesneden zijn.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Proef de salade en maak deze op smaak met zout en peper.
  • Je kan deze salade een dag van te voren maken.
  • Bewaar de salade, in een af gesloten schaal, in de koelkast en  haal deze een half uurtje voor het opdienen uit de koelkast.

 

Gevulde bietjes

Groente of bijgerecht (vegetarisch) voor 2  tot 4 personen

Wat heb je nodig:

  • 4 rode bieten
  • 1 pakje (200 gram) slagroom, opgeklopt
  • mierikswortel, fijn geraspt

 

Bereiding:

Als je weinig tijd hebt kun je de rode bieten een dag van te voren koken. De gevulde bietjes kunnen zowel warm als koud gegeten worden. De mierikswortel kun je kant en klaar bij de supermarkt kopen.

  • Klop eerst de slagroom stijf
  • Kook de rode bieten en laat ze een beetje afkoelen
  • Hol de vier gaar gekookte rode bieten uit.
  • Vang het vruchtvlees op en meng het met de mierikswortel en spatel de slagroom er dan door.
  • Vul met het mengsel de uitgeholde bieten

 

Rode bieten op z’n Italiaans

Groentegerecht voor 4 personen

  • 12 rode bieten, gaar in blokjes
  • 2 eetlepels (olijf) olie of boter
  • 1 ui, schoon in ringen
  • 1 wortel, geschrapt in plakjes
  • Bleekselderij, gedroogd of vers
  • een flinke lepel tomatenpuree
  • water
  • peper
  • zout
  • Parmezaanse kaas (garnering)

 

Bereiding:

Kook eerst de bietjes gaar, als dit nog niet is gebeurd. Rode bieten kun je heel gemakkelijk in de schil  met een beetje water, koken. Daarna (even af laten koelen) laten ze zich gemakkelijk van de schil ontdoen. Tegenwoordig kun je ook kant en klare bietjes bij de supermarkt kopen. Deze zijn al gaar en hoeven dan alleen nog maar in blokjes gesneden te worden.

  • Doe in een hapjespan de olie en fruit hierin de ui, bleekselderij en wortel.
  • Roerbak het groentemengsel enige minuten op een niet te hoog vuur.
  • Schenk vervolgens een beetje water bij de groente en laat het zachtjes aan de kook komen.
  • Voeg ondertussen de tomatenpuree en zout en peper naar smaak toe.
  • Roer alles flink door, zet het vuur laag en laat het groentemengsel ± 10 minuten sudderen.
  • Doe vervolgens de rode bieten blokjes bij de gemengde groenten en laat deze ± 5 minuten mee verwarmen.
  • Vlak voordat je het gerecht serveert, deze garneren met Parmezaanse kaas

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in