Kanker is een ziekte van alle tijden die iedereen kan overkomen. Er zijn al verschillende methoden om kanker te behandelen. Men kan gaan opereren, bestralen of medicijnen toedienen. Vaak worden deze zaken gecombineerd om de kankercellen zo goed mogelijk te kunnen vernietigen.

Wat is kanker?

Ons lichaam bestaat uit cellen, elke cel weet precies wat hij moet doen. Cellen verouderen snel en moeten daardoor vervangen worden. Dat gaat als volgt: cellen kunnen zich splitsen. Één cel kan zich delen in twee cellen en die kunnen zich op hun beurt in vier delen en die in acht. Een cel maakt een kopie van zichzelf. Als je kanker hebt, lukt dit niet. Een cel die kanker heeft, houdt niet meer op met zich te delen, die blijft maar delen. Ook die nieuwe cellen blijven delen. Daardoor ontstaat er een klompje cellen dat we een tumor of een gezwel noemen.

Een tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Goedaardige tumoren zijn geen kanker, ze kunnen echter wel gevaarlijk zijn wanneer ze bijvoorbeeld in de hersenen zitten. De schedel is zo hard dat de hersenen nergens heen kunnen en zo verdrukt worden. Goedaardige tumoren houden op een bepaald moment op met groeien. Kwaadaardige tumoren doen dit niet. Een groepje cellen van een kwaadaardige tumor kan loskomen en in de bloedbaan terecht komen. Zo wordt deze tumor door heel het lichaam vervoerd. De tumor hecht zich dan ergens anders in het lichaam vast en gaat daar verder met groeien. Je krijgt dan een tweede tumor op die plaats. Dit noemen we uitzaaiing.

Soorten kanker

Er zijn meer dan honderd verschillende soorten kanker bekend. Elke kanker wordt genoemd naar de plaats in het lichaam waar de eerste kankercel is ontstaan. Bijvoorbeeld longkanker, ontstaan in één van de longen. Kanker is een ernstige, dodelijke ziekte. Niet alle kankersoorten zijn echter dodelijk. Van alle mensen die kanker krijgen, geneest ongeveer de helft. Sommige kankers zijn immers makkelijker te behandelen dan andere. Belangrijk is ook dat men er vroeg bij is. Hoe eerder, hoe meer kans er is op genezing. Iemand met kanker wordt na vijf jaar als de ziekte niet is teruggekeerd, genezen verklaard. De angst, de onzekerheid en twijfels blijven, een leven lang.

Behandeling

De afgelopen dertig jaar is de medische wereld er enorm op vooruit gegaan. Er zijn meer mogelijkheden om de ziekte te bestrijden. Er staat nu ook in de wet dat artsen verplicht zijn hun patiënten de waarheid te vertellen. Patiënten hebben het recht om te beslissen over het al dan niet ondergaan van een bepaalde behandeling. De relatie tussen arts en patiënt is door de jaren heen dan ook enorm verbeterd. Er zijn ook veel betere medicijnen om pijn te bestrijden. Patiënten hoeven niet nodeloos af te zien. Tevens zijn patiënten mondiger geworden en krijgen ze informatie van verschillende kanalen. Mensen beslissen mee over de aanpak van hun behandeling. Dit is niet meer dan normaal, het is over hun eigen leven dat ze beslissen.

Opereren

In de meeste gevallen is opereren de beste manier om de kanker te bestrijden. Het gezwel wordt dan weggesneden. Als er geen uitzaaiingen zijn en het gezwel kan volledig worden weggehaald, dan geeft opereren de meeste kans op genezing. Soms moet men een deel van het lichaam verwijderen zoals bijvoorbeeld een long, een nier of een borst. Dit kan heel wat nadelige gevolgen hebben voor de patiënt. Een patiënt met één long heeft nu meer last van kortademigheid, hij moet zijn levensstijl gaan aanpassen. Een operatie wordt vaak gedaan in combinatie met andere behandelingen.

Bestralen

In vaktermen heet dit radiotherapie. De arts probeert met sterke straling de kankercellen te vernietigen. Het is moeilijk om te bepalen hoeveel straling precies nodig is om de kankercellen te doden. Men wil de gezonde cellen uiteraard zo weinig mogelijk bestrijden. De bestraling gebeurt niet in één keer, de patiënt moet verschillende keren terugkomen.

De gevolgen van radiotherapie zijn misselijkheid, haaruitval, braken, vermoeidheid, darmklachten en roodhuid van de huid. Sommige soorten kanker kunnen enkel bestrijd worden met straling. Het kan ook zijn dat men voor een operatie bestralingen toepast om de tumor te verkleinen.

Medicijnen

Cytostatica zijn medicijnen die het delen van cellen tegenwerken. De behandeling met deze medicijnen wordt chemotherapie genoemd. Deze medicijnen bestaan in verschillende vormen: tabletten, injectie of via een infuus. Sommige kankers zijn met cytostatica goed te behandelen, andere soorten dan weer niet. Cytostatica vernietigen niet alleen kankercellen maar ook gezonde cellen. Daarom proberen artsen deze methode zo min mogelijk te gebruiken. Mensen die deze medicijnen gebruiken, krijgen vaak last van haaruitval en buikpijn.

Nieuwe mogelijkheden

De wetenschap staat niet stil, wetenschappers zijn voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden om kanker te bestrijden. Er zijn al enkele hoopgevende berichten over nieuwe behandelmethoden in de toekomst.

  • Nieuwe cytostatica die minder gezonde cellen beschadigen.
  • De nieuwe medicijnen zorgen ervoor dat de tumor de kans niet krijgt om bloedvaten aan te leggen. Als het gezwel dan geen zuurstof meer krijgt, sterft het.
  • Immunotherapie: Afweercellen uit het lichaam zorgen ervoor dat de tumor niet voor uitzaaiingen kan zorgen.
  • Een celkern (gen) namaken, dat mogelijk de celgroei remt. Dit kan ervoor zorgen dat het kankergezwel stopt met groeien.

Deze mogelijkheden worden allemaal nog verder onderzocht en er worden veel experimenten met nieuwe medicijnen en behandelingen gedaan. Hopelijk vinden wetenschappers gauw een nieuw wondermiddel opdat veel mensen bespaard mogen blijven van deze verschrikkelijke ziekte.

http://www.KWFkankerbestrijding.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in