Per persoon eten we per jaar circa 185 eieren in Nederland. Tsjechie is koploper wat het eten van eieren betreft, ze eten daar per persoon circa 277 eieren per jaar. Vogeleieren die wij voornamelijk nuttigen zijn gelegd door kippen. De eieren van ganzen en eenden worden in Nederland ook veel genuttigd. Visseneieren die als een delicatesse worden gezien zijn afkomstig van de steur en heet kaviaar. Kaviaar is eveneens afkomstig van slakken. Eieren van reptielen worden in ons land amper gegeten.

Een ei van een kip weegt ongeveer 65 gram en bestaat voor 60% uit eiwit, 30% uit dooier en 10% uit schaal. Een kip doet er 25 uur over om een ei te produceren. In de eileider van de kip wordt er een dooier geproduceerd. De dooier wordt ingepakt met eiwit en vervolgens met twee vliezen en tenslotte met de schaal. De meeste tijd zit hem in de productie van de schaal, dit neemt ongeveer 20 uur in beslag. In het ei bevindt zich een kleine luchtkamer. De dooier kan lichtgeel zijn maar ook donkeroranje. Een lichtgele dooier ontstaat doordat de kip voornamelijk veel granen heeft gegeten. Een oranje dooier ontstaat doordat de kip veel wortels heeft gegeten, de oranje kleur wordt veroorzaakt door de caroteen die in wortelen zit. De kleur van de schaal is afhankelijk van het kippenras. De kleur van de schaal en de kleur van de dooier is niet bepalend voor de smaak.

Het eten van eieren

Eieren zijn een voedingsmiddel die rijk zijn aan aminozuren, eiwitten, ijzer, foliumzuur en de vitamines A, B2, B12, E en D. Het eigeel van een ei bevat cholesterol, indien men meer dan 300 milligram aan cholesterol eet dan kan het schadelijk zijn voor hart en vaten. Het is daarom aan te raden om op dagen dat er twee eieren zijn genuttigd, zo min mogelijk vlees, kaas, boter en snacks te nuttigen, omdat de cholesterolgehalte anders te hoog wordt. De voedingswaarde van een ei bedraagt 80 kcal (334 kJoule), geleverd door 7,3 g eiwit, 5,8 g vet en 0 g koolhydraten. Volgens het voedingscentrum mag men ongeveer drie eieren per week eten.

Van alle eieren die er in Nederland worden verkocht zijn het 84,1% scharreleieren, 8,7% kooi eieren, 4,8% vrije uitloopeieren, en 2,4% biologische eieren.

Eieren en de salmonella bacterie

De salmonella bacterie komt zeer zelden voor, maar als het voorkomt dan kan het zowel in het ei zitten als op het ei. De salmonella kan in de eierstokken zitten, waardoor het ei voordat het gemaakt wordt al besmet is. Op de buitenkant van het ei kan het ontstaan doordat het ei via dezelfde weg als de ontlasting eruit komt. In de fabrieken worden de eieren goed gereinigd, maar niet alle salmonella bacteriën worden hierdoor verwijderd. Als er een barst in de schaal zit dan kan de salmonella bacterie aan de buitenkant, de binnenkant besmetten. Gooi eieren met een barst in de schaal altijd weg. Eet eieren om gezondheidsredenen altijd gekookt of gebakken, de bacteriën gaan door de verhitting dood en er is dan vrijwel geen kans op salmonella besmetting

In rauwe eieren zitten ook de eiwitten avidine en antitrypsine. Avidine bindt zich aan biotine en maakt dit vitamine niet meer beschikbaar voor het lichaam. Antitrypsine werkt het verteringsenzym trypsine tegen. Door het koken of bakken van eieren worden de eiwitten avidine en antitrypsine onwerkzaam gemaakt.

Het bewaren van eieren

Een kippenei is twee à drie weken houdbaar. Gekoeld is een ei zes weken houdbaar. Hoe groter de luchtkamer in een ei is des te ouder een ei is. Door een ei in het water te dompelen kan men de versheid bepalen. Als het ei op de bodem blijft liggen dan is het een vers ei, als het ei blijft drijven dan is het ei gedateerd.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Eieren

http://quiz.nl.msn.com/Lifestyle/eieren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in