De Canarische Eilanden hebben een belangrijke geschiedenis. In dit artikel wordt de geschiedenis van Tenerife uitgelicht. Niemand weet de exacte afkomst van de eerste bewoners van het eiland, de Guanches.
De bewoners
De oorspronkelijk bewoners van Tenerife waren de Guanchen. Zij stammen af van de Berberstammen uit Noord-Afrika. Er zijn verschillende verhalen over de manier waarop zij op Tenerife terecht zijn gekomen. Na onderzoek is namelijk gebleken dat de Guanchen geen kennis hadden van het besturen van een zeevaartuig. Toch kwamen de Cro-Magnons als eerste op het eiland aan en later de Majos (mediterraan ras). De Cro-Magnons waren groot, licht van huidskleur en hadden blauwe ogen; de Majos waren kleiner en hadden een donkerder huidskleur. De Cro-Magnons woonden vooral op Tenerife en Gran Canaria, de Majos vooral op Fuerteventura en Lanzarote.
De Guanchen stonden bekend als de meest moedigste en gevreesde mensen van de Canarische Eilanden. De Guanchen waren grotbewoners. Als er een mede grotbewoner overleed, balsemde de Guanchen deze in en begroeven deze eveneens in de grotten. Uit de mummies die uit die tijd zijn overgebleven, is inderdaad gebleken dat zij afstamden van de Berberstammen uit Noord-Afrika. Het vreemde is dat de Guanchen bijna geen evolutie maakten in die tijd.
De verovering
Zo’n vijfhonderd jaar geleden kwam de ‘conquistador’ (Spaanse veroveraar) ‘de Lugo’ op Tenerife aan. Hij kreeg opdracht van de ‘mencey’ (de koning) om de oerbewoners van het eiland te verbannen. Echter lukte dit niet en pasten de Guanchen zich aan, aan het nieuwe regime. De koning verzamelde al zijn krijgers en probeerde het eiland te veroveren. Er ontstond een totale slachting waarbij de Guanchen als winnaars uit de strijd kwamen. Op de plaats van de slachting staat vandaag de dag een monument met een muurschildering uit die tijd met daarop een afbeelding van een Guanche die een overwinningssignaal blaast op een hoorn. De strijd om het eiland ging maar door en de Spanjaarden brachten allerlei ziekten mee naar het eiland. Anderhalf jaar waren er zoveel Guachen omgekomen door die ziekten dat het de koning ‘de Lugo’ uiteindelijk toch gelukt is om Tenerife te veroveren. De Guanchen die nog wel leefden moesten werken op de suikerraffinaderijen of werden verkocht als slaven op de slavenmarkten van Sevilla en Valencia. Door de verovering werden de Canarische Eilanden definitief Spaans bezit.
Functie van de Canarische Eilanden
De Canarische Eilanden speelden een belangrijke rol bij de ontdekkingsreizen van Columbus naar Amerika. De zeemannen gebruikten de eilanden als rustplaats en laadden nieuwe voorraden voedsel in. Hierdoor kregen de eilanden een belangrijk handelskenmerk. Ook de havens van Tenerife (Santa Cruz de Tenerife) en Gran Canaria (Las Palmas de Gran Canaria) werden steeds groter en functioneerde daardoor steeds meer als handelscentrum. Als herinnering aan die tijd is er in Candeleria op het strand voor Basilicum een monument gebouwd dat bestaat uit lava. Helaas is er vandaag de dag nog weinig over van het monument door erosie. Een paar jaar geleden heeft een kunstenaar uit La Laguna de Tenerife op die plaats een nieuw monument gemaakt dat bestaat uit bronzen beelden met een Koninklijke scepter, stenen wapens, houten speren, sikkels en andere symbolische voorwerpen.
Metropolis
Na de overwinning op de Guanches stichtte De Lugo in 1469 het begin van de metropolis ‘San Cristóbal de La Laguna’. Deze is later uitgebreid. In 1723 kwam de evolutie. De haven van Santa Cruz werd aangepast. De stad Santa Cruz was destijds nog steeds gesloten voor buitenlanders maar op het moment dat La Laguna 500 jaar bestond, werden de deuren geopend.
Museum
In 2008 is er op Tenerife een museum geopend voor publiek en toeristen. Hier kun je met eigen ogen de waardevolle informatie van de geschiedenis van het eiland en zijn oorspronkelijke bewoners zien.
Luchthaven
Op het vliegveld Tenerife Noord ligt vlakbij San Cristóbal de La Laguna en de hoofstad Santa Cruz de Tenerife. In 1977 vond hier de grootste vliegtuigramp uit de geschiedenis plaats.
www.wikipedia.org