De voeten “onze dragers” goed verzorgen is belangrijk, dat weten we allemaal. Soms kunnen problemen aan de voeten ontstaan door een onjuiste voetverzorging en soms is het domme pech dat je problemen met de voeten hebt. Maar de verzorging van je voeten en het materiaal waar je je voeten in pakt, heb je wel in de hand.

 

Algemeen

Schoon worden onze voeten onder de douche, hoewel we tijdens het douchen vaak te weinig aandacht schenken aan de voeten. Scrubben, een speciale reiniging of massage passen we nauwelijks toe aan de voeten. Een douchegel of –olie die voor het lichaam gebruikt wordt, reikt meestal nog net tot de voeten en daar stopt het dan.

Daarnaast hebben we de verzorging voor buiten het douchetraject, te denken valt aan het knippen van de nagels, eventuele likdoorns- of eelt verwijderen. Maar ook daar gaat het vaak niet zorgvuldig genoeg. Kortom, er valt nog veel te verbeteren aan de voetverzorging.

Problemen en oplossingen

 Enkele veel voorkomende problemen aan de voeten waar je, mits met beleid, zelf mee aan de slag kunt gaan:

Eelt


Eelt is bescherming van de voet en ontstaat bij overmatige druk. Het hoeft niet pijnlijk en branderig aan te voelen maar dat kan wel. Daarnaast is eelt niet fraai en met open schoenen nogal ontsierend.

De professional heeft specifieke apparatuur om het eelt weg te halen, maar zelf kun je eelt ook verwijderen. De eeltvijl, te koop bij iedere drogist, heeft 2 kanten. Met de grove kant begin je grofweg de randen van het eelt af te schaven. Als het harde gedeelte weg, is kan je met de zachtere kant de rand weer glad maken. Zodat het weer ‘aansluit’ bij de normale huid van de voet. Deze vijl gebruik je vóór de voet gewassen gaat worden,

Wil je liever met een vochtige voet werken, gebruik dat een speciaal daarvoor geschikte vijl. Je rolt dan als het ware het eelt van de plaats en je voet is direct zacht.

Tenslotte heb je nog het ‘ei’. Het ‘ei” kent een platte kant die je over het eeltgedeelte schuift en zo verwijder je het ook, laag voor laag. Je vangt alles in het ‘ei’ op. Erg hygiënisch.

Let op! Bij iedere vorm van eelt verwijderaar moet je opletten niet te veel weg te halen. Het is tenslotte wel een stukje bescherming.

Neem vervolgens enkele malen per week een voetenbad en gebruik een zachte, ph neutrale, zeep. Smeer je voeten daarna met een vette crème in. Voor alles geldt dat het consequent volgehouden moet worden, wil je resultaat zien.

Likdoorn

De likdoorn is verhard eelt welke naar binnen is gekeerd. Meestal in de vorm van een punt naar binnen gericht. De pijn die een likdoorn geeft heeft meestal te maken met het naar binnen gekeerde gedeelte. Dit drukt namelijk vaak op de zenuwen.

Voor een kleine likdoorn kan de speciale pleister ingezet worden. Een likdoorn weghalen die groot (en meestal ook diep) zit, is werk voor de professional (pedicure, schoonheidsspecialiste of huisarts).

Ingegroeide nagel
Relatief veel mensen knippen de nagels verkeerd. Men knipt vaak met de ronding van de teen mee in plaats van recht te knippen. De punt van de nagel drukt dan in de plooi van de nagel. Als de nagel te kort is kan deze in de huid groeien en zo kunnen er ontstekingen ontstaan.

Als de nagel nog niet echt ingegroeid is, en dus nog geen ontstekingen veroorzaakt, is het het beste de nagel even te laten voor wat deze is en zodra deze lang genoeg is, recht afknippen (een klein wit randje bij de teennagels is prima). Soms is een stukje van een watje tussen de nagel en de aansluitende huid, voldoende om de nagel recht te laten groeien. Als er ontstekingen ontstaan, kan er eelt ingroeien en dan moet je er vooral zelf niets meer aan doen. De professional kan dit prima oplossen.

Zweetvoeten

Zweten hoort bij het lichaam, maar overdadig zweten is niet prettig. Ga er vanuit dat vers zweet niet ruikt, maar voeten die “ingepakt” zijn, kunnen niet ademen en op dat moment ontstaan de geurtjes.
Op blote voeten lopen is eigenlijk de meest ideale oplossing, maar veelal niet haalbaar. Dat wil dus zeggen dat er naar de materialen gekeken moet worden waar we onze voeten insteken. Kousen, sokken, panty’s gebruik zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Bij de meeste panty’s is dat lastig, maar de dikker geweven panty’s kunnen wel van katoen zijn (in speciaalzaken te koop). Geldt ook voor kousen en sokken, neem kantoen en wissel dagelijks de schoenen af. Loop thuis ook zoveel mogelijk zonder schoenen. De afwisseling van schoenen is ook goed voor de stand van de voeten, het loopvlak van de voet en de afwikkeling van de voet (op slippers loop je bijvoorbeeld heel anders dan op gewone schoenen en op een hoge hak loop je nog weer anders).

Qua eten kan je ook nog iets ondernemen en wel het verminderen van koffie, alcohol en innemen van scherpe kruiden.

Tips

  • Koop nieuwe schoenen altijd aan het eind van de dag als de voet iets meer gezwollen is (dan in de ochtend). Let bij het kopen ook op de breedte van de schoen. Een schoen moet direct goed zitten (niet knellen) en uitlopen van schoenen heeft meer met verkooptechniek te maken dan wat goed is voor je voet.
  • Laat zo nu en dan eens je voeten lekker masseren. Je partner, een vriend of virendin of een professional. Het is goed voor de doorbloeding en aangezien alle punten van je lichaam in je voet samen komen, geeft een goede voetmassage een algehele ontspanning van het lichaam.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in