De meeste ongelukken gebeuren thuis. Eén van de veelvoorkomende soorten ongelukken die thuis gebeuren zijn ongelukken waarbij iemand zich verbrand. Denk bijvoorbeeld aan een klein kind wat tijdens het leren lopen zich optrekt aan een hete verwarmingsbuis of kachel, of een kind wat iets te dicht bij kaarsjes speelt, maar ook ouderen die per ongeluk een pot met hete thee laten vallen. Brandwonden komen dus vaak voor, maar familieleden weten soms niet hoe ze er mee om moeten gaan. Wat kan je nou het beste doen bij brandwonden?
Eerste hulp bij een kleine brandwond
Eén van de lichaamsdelen die mensen het vaakst verbranden zijn de handen. Tijdens het koken is er bijvoorbeeld vaak vuur, heet water en hete olie waar men zich aan kan verbranden. Als iemand zich dan verbrand is de eerste reactie dat er gekoeld moet worden. De kraan is in deze gevallen meestal in de buurt en wordt zo koud mogelijk gezet en vol open gedraaid. Vervolgens houdt men de verbrande hand rechtstreeks onder de straal en slaakt een zucht van verlichting. Na een minuut of twee wordt de kraan uitgezet, omdat de huid aanvoelt alsof hij bevroren is en na nog een minuut of twee komt het branderige gevoel weer terug. Wat gaat hier fout?
Als je hand is verbrand, of welk lichaamsdeel dan ook, moet je minimaal tien minuten koelen. Pas dan is de koele temperatuur doorgedrongen tot de onderste lagen van de huid en is er dus voldoende gekoeld. Om dit te kunnen doen is het belangrijk dat het water niet koud, maar lauw is. Lauw water zal nog steeds lekker koel aanvoelen op een verbrande huid, maar kan langer worden volgehouden dan koud water. Ook is het belangrijk om het verbrande lichaamsdeel niet rechtstreeks onder de straal te houden. De huid zal door de brandwond gevoelig zijn en zelfs de geringe kracht van het water kan de huid verder beschadigen. Hou de straal een klein stukje boven het verbrande deel en laat het water rustig over de verbrande huid naar beneden glijden. Kijk na tien tot vijftien minuten koelen naar de verbrande huid. Als deze alleen rood is, is het maar een eerstegraads verbranding en hoeft er verder niks gedaan te worden. Als er echter blaren verschijnen op de huid, of de huid is wit of zelfs zwart, is het belangrijk om nu zo snel mogelijk naar een huisarts of eerste hulp post van het ziekenhuis te gaan.
Wat doe je als ook kleding is verbrand?
Helaas zijn er soms grotere oppervlakken verbrand dan alleen de hand. Als er bijvoorbeeld heet theewater wordt geknoeid, dan kan dit over iemands borst of benen terecht komen. Ook in dit geval moet er gekoeld worden en de enige manier om dat goed te doen is onder de douche. Breng het slachtoffer zo snel mogelijk naar de douche en zet deze op een lauwe temperatuur van ongeveer 25 graden. Het is heel belangrijk dat je niet probeert om de kleding van het slachtoffer uit te doen. Veel kleding is tegenwoordig synthetisch en bij aanraking met hoge temperaturen kan de kleding smelten en aan de huid vastkleven. Zet het slachtoffer daarom met kleding aan onder de douche, voor tien tot vijftien minuten. Daarna, als de huid voldoende gekoeld is, zal je naar de huisarts of eerste hulp post moeten gaan, waar ze kunnen bekijken wat er verder gedaan moet worden. Meestal zal de kleding van de huid los worden geknipt en zal de brandwond verder worden behandeld.