Onvruchtbaar is een diagnose die niet snel gesteld zal worden. Meestal wordt gesproken van subfertiliteit (minder vruchtbaar). Na een jaar ongewenst kinderloos te zijn, kan iemand deze stempel krijgen, maar hoe kun je deze stempel verwijderen?
Subfertiliteit
Subfertiliteit is het uitblijven van de zwangerschap na 12 maanden onbeschermde op bevruchting gerichte geslachtsgemeenschap. Ongeveer 2.2% van de vrouwen tussen de 25 en 44 jaar heeft last van subfertiliteit en uiteindelijk blijft 5% van de stelletjes mensen ongewild kinderloos.
Oorzaak
De oorzaken van onvruchtbaarheid/subfertiliteit zijn divers. Van ovulatiestoornissen en sperma van mindere kwaliteit tot aangeboren genitale afwijkingen of de afwezigheid van spermacellen, maar de meest voorkomende oorzaak is toch echt de leeftijd van de vrouw.
Steeds meer zien we dat mensen later kinderen krijgen. Mensen willen eerst afgestudeerd zijn, een baan en een huis hebben. Bij mannen is de leeftijd ook van invloed, maar veel minder dan bij de vrouw. Bij de vrouw zijn er steeds minder “goede eicellen” aanwezig doordat ze geen nieuwe aanmaakt. De man maakt elke keer weer nieuwe zaadcellen aan.
Wie is de oorzaak van onvruchtbaarheid.
Als je kijkt waar de problemen het meest liggen, dan is dat bij beide. In 30% van de gevallen ligt de oorzaak van onvruchtbaarheid bij de man, in 30% bij de vrouw en in 40% van de gevallen ligt de oorzaak bij zowel de man als de vrouw.
Wat te doen bij onvruchtbaarheid?
Het eerste wat u en uw partner moeten doen is meteen stoppen met roken en drinken. Zowel alcohol als nicotine kan de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden en mocht het dan een keer lukken, dan is de kans op een miskraam veel groter zelfs als je meteen bent gestopt nadat je zwanger raakte.
Een gezonde levensstijl is erg belangrijk. Goed en gebalanceerd eten en regelmatig sporten zorgen voor optimale lichamelijke omstandigheden.
Als laatste is het natuurlijk erg belangrijk dat er geslachtsgemeenschap plaatsvindt tijdens de vruchtbare periode.
Wat doet de arts?
Wanneer de zwangerschapswens korter is dan 12 maanden, is de kans op zwangerschap nog erg groot. 80% is binnen een jaar zwanger, 90% binnen 2 jaar. (dit neemt wel af met de leeftijd)
Wanneer de zwangerschapswens langer dan 12 maanden aanwezig is, zal de arts u verder onderzoeken. De huisarts geeft vervolgens voorlichting over de meest vruchtbare periode bij de vrouw en de frequentie van de geslachtsgemeenschap. De eisprong vindt plaats 14 dagen voor de eerste dag van de volgende menstruatie. 6 dagen voorafgaand aan de eisprong tot en met de eisprong is er kans op bevruchting. 2 tot 3 keer coïtus in deze week is voldoende voor een goede zwangerschapskans. LH tests worden meestal pas positief 1 tot 2 dagen voor de ovulatie. Hierdoor worden dus potentiele vruchtbare dagen over het hoofd gezien. Een andere mogelijkheid om de ovulatie te berekenen zijn temperatuurmetingen. Wanneer de vrouw ovuleerd, zal de temperatuur een halve graad hoger liggen dan normaal. Wanneer eenmaal bekend is wanneer de ovulatie is, kan men daarop inspelen.
Een huisarts zal niet in alle gevallen bereid zijn om te helpen
Wanneer iemand een korte levensverwachting heeft, psychisch onstabiel is of wanneer er een hoge kans is op aangeboren afwijkingen. Ook wanneer iemand in het verleden aan kindermishandeling of verwaarlozing schuldig is bevonden.
De arts houdt de toekomst van het kind dus ook in het oog bij het maken van deze beslissing.