Baklava is een zoete lekkernij die oorspronkelijk uit Turkije komt. Baklava wordt meestal gegeten als dessert. In Nederland kun je baklava vaak kopen in Turkse of Griekse winkels. 

Baklava (voor 4 tot 6 personen)

Baklava bestaat uit laagjes filodeeg (dun bladerdeeg) en boter, gevuld met gemalen stukjes noot. Meestal wordt er walnoot gebruikt of pistache, maar ook amandel kun je goed als vulling gebruiken. Er zijn vele varianten te maken. Baklava wordt na het bakken doordrenkt met zoete siroop van suiker of honing. Omdat baklava erg zoet en vet is, is het ook erg machtig.

Bereidingstijd: 15 minuten
Baktijd: 30 minuten
 

Ingrediënten

  • 375 gram fijngehakte (geen gemalen) walnoten
  • 160 gram fijngehakte amandelen
  • ½ theelepel gemalen kaneel
  • ½ theelepel gemalen piment
  • 1 eetlepel basterdsuiker
  • 2 eetlepels gesmolten boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 16 bladeren filodeeg

Voor de siroop

  • 250 gram suiker
  • 1,7 dl water
  • 3 hele kruidnagels
  • 3 theelepels citroensap

Bereidingswijze

Laat het filodeeg, goed afgedekt met een stuk huishoudfolie en een schone theedoek tegen het uitdrogen, in 2-3 uur ontdooien. Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte). Neem een ondiepe ovenschaal of bakplaat en vet deze in met boter of olie.

Hak de amandelen en de walnoten grof en schep ze met de specerijen en de suiker door elkaar. Verdeel dit mengsel in drie porties. Leg de bladen één voor één op een snijplank en snijd deze steeds in 3 delen. Leg 1/3 deel van het filodeeg velletje voor velletje in de ovenschaal en bestrijk elk velletje met gesmolten boter. Verdeel er de helft van het notenmengsel over. Leg daar weer 1/3 deel filodeeg op. Verdeel daar de rest van het notenmengsel over. Leg dan het laatste 1/3 deel deeg bovenop. Bestrijk elk velletje met het boter-olie mengsel. Sprenkel er daarna wat water over en snijd de baklava in vierkantjes. Bak de baklava nu 30 minuten in de oven goudbruin.

Ondertussen kun je de siroop gaan maken. Doe alle ingrediënten voor de siroop in een kleine steelpan en breng dit langzaam aan de kook tot de suiker is opgelost. Laat dit zo'n 10 minuten sudderen op een laag vuur. Laat de siroop goed afkoelen. Haal de baklava na de 30 minuten uit de oven en besprenkel deze met de afgekoelde siroop. Laat het geheel nu goed afkoelen. Dan vierkanten of ruiten snijden en de baklava is klaar!

Eet smakelijk!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in