IJsbeer Knut is overleden. Hij was een lieveling van vele Duitsers en Europeanen. Hij is slechts vier jaar oud geworden. Direct na zijn geboorte is hij verstoten door zijn moeder Tosca en grootgebracht met de fles door zijn menselijke verzorger Thomas Drflein. Knut is een wereldster geworden, door hem hebben heel veel mensen een bezoek aan de dierentuin in Berlijn gebracht.

IJsbeer Knut, geboren op 5 december 2006, overleden op 19 maart 2011

Knut is in de dierentuin van Berlijn, de Zoologischer Garten Berlin, geboren op 5 december 2006. Knut had ook een tweelingbroer, maar deze overleed al na vier dagen.

Met Knut ging het goed, verzorger Thomas Dörflein zorgde voor hem alsof het zijn eigen kind was. Knut kreeg de fles, leerde spelen en stoeien en later ook om zich als grote ijsbeer te gedragen. Toen hij werd gepresenteerd aan het grote publiek, via televisie en ' live'  in de dierentuin, werd hij het boegbeeld van de dierentuin. Het schattige, kleine, witte ijsbeertje vertederde alle bezoekers. Kleine Knut groeide op tot een ijsbeer, hij verloor zijn spierwitte vachtje, maar bleef ondanks alles een grote publiekstrekker. Zijn verzorger Thomas is het najaar van 2008 plotseling overleden aan een hartstilstand. Zaterdag 19 maart 2011 is Knut ook overleden, geheel onverwacht, aan een hersenaandoening, zoals de onderzoeken tot nu toe hebben uitgewezen.

Beroemdheid

In maart 2007 is Knut gepresenteerd aan de wereldpers. Als klein verstoten ijsbeertje kreeg hij per direct heel veel aandacht. Hij werd zo ongeveer een beroemdheid in de hele wereld. Mensen kwamen speciaal voor hem naar de dierentuin in Berlijn.

Kritieken

In zijn hele leven is er krikiek geweest. Mag een wild dier, zoals een ijsbeer dat is, met de fles door mensen worden grootgebracht en wat zijn de gevolgen hiervan in zijn verdere leven? Sommige dierenactivisten vonden het een onnatuurlijke situatie. In oktober 2010 is bekend geworden dat Knut het moeilijk had bij zijn soortgenoten. In Berlijn was hij gehuisvest in een groep met drie vrouwelijke ijsberen, onder wie zijn eigen moeder. Alle drie de vrouwen wilden weinig of niets met hem te maken hebben. Ze maakten hem het leven meer dan zuur.

Knut werd gepest en soms zelfs ook gebeten. Hij had altijd als laatste te eten, wanneer de dames-ijseren genoeg vlees en vis hadden verorberd. Hij woonde samen met drie dames: Tosca (zijn eigen moeder van 24 jaar), Nancy (21 jaar) en Katjuscha (24 jaar). Knut kroop vaak weg in een hoekje en was angstig voor de vrouwen.

Een 'gemeen' verbond van 3 dames tegen 1 jongetje-ijsbeer

Heiner Klöss heeft Thomas Dörflein opgevolgd na diens dood, om de verzorging voor met name Knut op zich te nemen. Hij was er stellig van overtuigd dat de pesterijen geen direct gevaar vormden voor Knut, ondanks dat Knut nog niet 'mans'  genoeg was om het daadwerkelijk op te nemen tegen de veel oudere vrouwen.

De dierentuin van Berlijn wilde maar wat graag dat Knut zou gaan zorgen voor nageslacht. Dat er geen enkele klik was met een van de dames, was een tegenslag. Een nieuwe vriendin voor Knut werd gezocht, liefst een jongere meisjes-ijsbeer. Knut zelf bleek al die tijd het meest gechameerd van mensen. Aan hen vertoonde hij zich het liefste, met de mede-ijsberen die hij kende, was het vooral een situatie van haat en nijd. Niet geheel toevallig kan het dus zijn, dat in het jaar 2010 tien miljoen mensen naar hem zijn blijven komen kijken.

Overlijden van Knut

Op zaterdag 19 maart 2011 is Knut gestorven. Verzorgers hebben hem levenloos in het water van zijn verblijf gevonden. Zijn doodsoorzaak is een hersenaandoening geweest, zo is gebleken uit sectie op zijn lichaam, maar er wordt nog nader onderzoek verricht. Het lichaam van Knut is aan de wetenschap ter beschikking gesteld. De bedoeling is dat Knut opgezet en wel een plaats in het Duitse Naturkundemuseum in Berlijn krijgt. In de dierentuin van Berlijn, waar hij zijn leventje heeft doorgebracht, zal een monument voor Knut worden geplaatst.

Video's van Knut

Er is inmiddels een video op internet verschenen, van een bezoeker van de dierentuin, die per toeval de laatste minuut van het leven van Knut heeft gefilmd. Te zien is dat Knut steeds rondjes draait, staat te tollen op zijn pootjes en dan dood in het water valt: De laatste minuut van Knut's leven. Wellicht een als waarschuwing: Deze video is niet leuk om te zien. Knut is in doodstrijd. Samen met zijn eerste verzorger Thomas komt Knut uitgebreid in beeld in de volgende video, deze is wel heel erg mooi om te bekijken, ijsbeer Knut samen met Thomas.Beiden zijn echter veel te jong gestorven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in