Een groot vooroordeel is dat vrouwen van roze houden en mannen van blauw. Maar is dit eigenlijk wel waar? Hiernaar zijn verschillende onderzoeken gedaan die ik hieronder zal toelichten. Maar een onderzoek dat er uitsprong, was een onderzoek naar de voorkeur van de twee geslachten waar ook rekening werd gehouden met hun seksuele voorkeur. Dit onderzoek is van Lee Ellis en Christopher Ficek van de Minot State universiteit in de Verenigde Staten en dateert uit 2001.
Voor dit onderzoek zijn 1924 mannen en 3766 vrouwen ondervraagd naar hun kleurvoorkeur. Deze mensen waren in de leeftijd van 17 tot 63 jaar. Ook al zijn er dubbel zoveel vrouwen ondervraagd, het percentage leeftijd-geslacht is vrijwel hetzelfde. Daarna is aan de proefpersonen gevraagd naar hun seksuele voorkeur. Deze personen konden kiezen uit 11 verschillende kleuren.
Uit dit onderzoek kwam als grootste verschil dat bijna de helft van de heren blauw als favoriete kleur had tegenover slechts 25% van de dames. Een ander verschil is dat de dames sneller roze en paars kozen terwijl de heren zwart prefereerden.
Uit dit onderzoek blijkt dat mannen blauw als lievelingskleur hebben en vrouwen eigenlijk twee lievelingskleuren hebben namelijk groen en blauw. Van de vrouwen prefereerde maar 5% de kleur roze. De lievelingskleuren daarna zijn rood en paars. Daaruit valt te concluderen dat het grote vooroordeel maar voor de helft klopt. Mannen houden van de kleur blauw, maar vrouwen ook en hebben eigenlijk helemaal geen voorkeur voor de kleur roze.
Hangt de beïnvloedbaarheid van de consument af van leeftijd?
Universiteit van Taiwan
Naar deze vraag is onderzoek gedaan door Wen-Yuan Lee, Shi-Min Gong en Cherng-Yee Leung van de universiteit van Taiwan. Aan dit onderzoek hebben 80 mensen meegedaan. 50 in de leeftijdscategorie van 18 tot 30 jaar en 30 mensen in de leeftijdscategorie van 56 tot 84 jaar oud. Elk persoon werd gevraagd om 11 verschillende gekleurde blaadjes op volgorde te leggen naar hun eigen voorkeur. De kleuren die gebruikt werden zijn de basiskleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, bruin, paars, roze, wit, zwart en grijs.
Door dit onderzoek werd duidelijk dat er een andere voorkeur is tussen verschillende leeftijden. Hieronder een tabel met de uitslag van het onderzoek.
Sherwin-Williams
Een ander onderzoek is gedaan door Linda Trent. Zij is een kleur expert bij Sherwin-Williams. Dit bedrijf wilde hun kennis over kleur gebruiken om hun klanten te helpen, om een schema te maken dat de positieve effecten van kleur versterkt.
Senioren
De eerste groep zijn de senioren, met een leeftijd van 65 jaar of ouder. Deze groep is vaak gepensioneerd of minder actief, kleur kan hierop een diepgaand effect hebben. Dus in plaats van modderige kleuren adviseren deze experts juist frisse vrolijke kleuren zoals geel, blauw, roze en wit. Maar ook groen want bladerachtige kleuren kunnen mensen helpen om zich relaxter en minder gestrest te voelen.
Babyboomers
De tweede groep zijn de babyboomers, deze zijn geboren tussen 1945 en 1964. Voor deze mensen is hun huis heilig: het is een plek voor artistieke vrijheid, ontspanning en inspiratie. Deze mensen zijn aangetrokken tot zachte kleuren die de geest opfrissen. Kleuren zoals zuiver blauw versterkt met paarse of groene tonen.
Generatie X
De derde groep is de generatie X. Deze groep is geboren tussen 1964 en 1980. Deze mensen hebben al veel meegemaakt dus het is niet vreemd dat ze een sterke acceptatie van het globale kleurenpalet laten zien. De kleuren waaraan zij de voorkeur geven zijn: exotisch groen van het Australisch landschap, violet, indigo en het Aziatisch rood.
Tieners
De vierde zijn de tieners. Coole verfijning is het ontwerp doel maar de kleuren van de jeugd spelen ook nog mee. Het beste is om tieners zelf te laten kiezen omdat er grote verschillen zijn. Faux afwerkingen kunnen wel nuttig zijn in tienerkamers om drama en verfijning toe te voegen.
Kinderen
De vijfde en laatste groep zijn de kinderen. Deze groep is makkelijker te behagen dan de tieners. Ze zijn veel gevoeliger voor kleur dan volwassenen. Kinderen houden van neonachtige kleuren zoals groen, geel en tropische kleuren.
Ook is er door dit bedrijf onderzoek gedaan naar de kleurvoorkeur van baby's. Baby's houden van simpele patronen die scannen, focussen en oriënteren aanmoedigen. Baby's geven de voorkeur aan rood en blauw. Deze kleuren helpen ook om de baby's fysiek en cognitief te ontwikkelen.
Marcel Zentner
Marcel Zentner van de universiteit van Genève heeft ook onderzoek gedaan naar deze vraag. Zentner heeft aan 3 en 4 jaar oude kinderen, 3 gezichten laten zien: een blij, triest en boos gezicht. Ze moesten een kleurkaart kiezen die bij de kleur paste. Dit moesten de volwassenen ook doen. De volwassenen gaven de voorkeur aan blauw, de favoriete kleur van de kinderen was echter rood. Zentner geeft aan dat volwassenen geleerd kunnen hebben om rood te associëren met negatieve dingen zoals bloed en vergif. Dat is waarom de voorkeur veranderd door de jaren heen. Maar er waren meer verschillen. De volwassenen gaven de gezichten een andere kleur dan de kinderen deden. De volwassenen duidden blij aan met geel, triest met zwart en boosheid met rood. Kinderen daarentegen kozen voor blijheid rood, voor triestheid blauw en er was geen voorkeur voor kleur bij de emotie boosheid. Een reden daarvoor is dat kinderen lichte kleuren met blijheid associëren en donkere kleuren met triestheid.
Conclusie
Bij alle drie de onderzoeken is er telkens net een andere onderzoeksmethode of andere groep. Daardoor zijn niet alle resultaten precies hetzelfde maar het geeft wel goed weer welke kleuren een bepaalde leeftijdsgroep prefereert en waarom.