Er bestaan een heleboel theorieen die beweren dat het geslacht van een ongeboren kind al vroeg in de zwangerschap te bepalen is. De meeste van deze theorieen zijn echter fabels. Maar er is een theorie die wel degelijk vroeg in de zwangerschap lijkt te kunnen aangeven wat het geslacht van het ongeboren kindje zal zijn. Dat is de Nubtheorie. Wat de nubtheorie inhoudt kunt u in dit artikel lezen.

Zwangere vrouwen

De meeste zwangere vrouwen zijn vanaf het moment dat ze weten zwanger te zijn erg nieuwsgierig naar het geslacht van het ongeboren kindje. Zij gaan zich dan ook vanalles in hun hoofd halen en op die manier zijn heel wat 'bakerpraatjes' de wereld in geholpen.
Er zijn een heleboel fabels rondom het geslacht van het ongeboren kindje. Een aantal voorbeelden van deze fabels zijn:

  • Een hoge hartslag van het kindje zou inhouden dat het een meisje wordt. 
  • Een ronde buik (hoog dragend) bij de zwangere zou ook inhouden dat het een meisje wordt, een puntige buik (laag dragend) een jongetje.
  • Heeft de zwangere weinig last van ochtendmisselijkheid, dan wordt het een jongen. Is ze juist erg misselijk, dan komt er een meisje. 
  • Is de aanstaande moeder een echte zoetekauw tijdens de zwangerschap, dan wordt het een meisje. Eet ze graag zout, dan is er een jongetje op komst.
  • Heeft de zwangere veel last van koude voeten, is er een jongetje onderweg.
  • Wanneer het gezicht van de vrouw dikker wordt, krijgt ze vast een meisje. 
  • Als ze veel pukkeltjes krijgt, wordt het ook een meisje. Bij een mooie egale huid zal het een jongetje worden.
  • Heeft moeder vaak een ochtenhumeur, dan is er een meisje op komst. Is ze juist heel vrolijk, dan komt er jongen.

Zo kan ik nog wel een tijdje door gaan.

Chinese conceptiekalender

Er bestaat zelfs zoiets als een chinese conceptiekalender. Aan de hand van de leeftijd van de aanstaande moeder ten tijde van de conceptie en de maand waarin de conceptie heeft plaatsgevonden is zou duidelijk bepalen of het een jongen of een meisje wordt. Er is natuurlijk altijd een kans van 50 % dat deze praatjes kloppen, hierdoor zullen sommigen er heilig in blijven geloven. Toch blijft dit altijd maar een gok.

Maar nu is er een theorie die vanaf ongeveer 11 weken zwangerschap wel meer zekerheid kan geven. Bij 12 weken is dit nog een zekerheid van 75 %, bij 13 weken is dit al opgelopen naar 95 %. Helemaal zeker is het nooit met deze theorie, maar het is al een stuk geloofwaardiger dan alle bakerpraatjes die er rondgaan.

Nubtheorie

Tot ongeveer 10 weken zwangerschap zijn jongetjes en meisjes hetzelfde. Zij hebben nog geen geslachtsorganen, deze gaan zich pas later in de zwangerschap ontwikkelen. Wel hebben zowel jongetjes als meisjes een 'nub', wat niet meer betekent dan 'bobbel'. Dit is een klein uitsteekseltje tussen de beentjes van het ongeboren kindje. Deze nub ontwikkelt zich later tot het geslachtsorgaan. 

De nub, wat is dat?

 

Hoewel de nub bij jongetjes en meisjes hetzelfde is, is er vanaf ongeveer 11 weken toch verschil te zien. Dit ligt namelijk aan de stand van de nub ten opzichte van de ruggegraat. 
Wanneer de foetus zich ontwikkelt tot een meisje, zal de nub vrijwel evenwijdig aan haar ruggegraat staan. Wanneer het een jongetje wordt, dan staat de nub meer omhoog, in een hoek van 30 graden ten opzichte van de ruggegraat.

"Nubtheorie_jongen"

"Nubtheorie_meisje"Bij 11 weken zwangerschap is dit nog niet echt duidelijk te zien, of het kan nog wijzigen. Bij 12 weken wordt het al duidelijker, zodat met 75 % een correcte voorspelling gedaan kan worden en bij 13 weken kan met 95 % zekerheid voorspeld worden wat het geslacht van het kindje is. Op deze manier hoeft de zwangere vrouw dus niet te wachten tot de 20-weken echo als zij graag wil weten of ze een jongetje of een meisje krijgt. Maar helemaal zeker is deze theorie niet, er is dus altijd een kans dat het niet klopt. (Maar zelfs met de 20 weken echo zit men er nog weleens naast)

Echoscopiste

Voorwaarde is wel dat de kleine er goed voor moet liggen op de echo, (beentjes opgetrokken) zodat de echoscopiste duidelijk tussen de beentjes kan kijken. Is dit niet het geval, valt heel de theorie in het water. Voor wie niet kan wachten lijkt dit dus wel een goed alternatief te zijn voor de 20-weken echo!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in