Arretjescake is een heerlijk chocoladelekkernij uit grootmoeders tijd. Je eet werkelijk je vingers erbij op! Waar komt de naam vandaan en hoe maak je deze cake?
Waar de naam arretjescake of arretjenofcake vandaan komt
Een andere naam voor arretjescake is arretjenofcake. Nof staat voor Nederlandse Olie Fabrikanten (Calve-Delft) en Arretje was destijds een soort stripfiguurtje die diende ter promotie van de producten van de NOF.
In 1927 is dit mannetje in het leven geroepen en tot in de jaren 50 beleefde hij allerlei avonturen. Ook had Arretje een eigen receptenboekje. Dit boekje was een reclamestunt van Calve-Nof. Recept nummer 100 in dit boekje was Arretje’s Cake ofwel Arretje Nof Cake.
Het recept was echter niet helemaal zelf door Calve bedacht, in Italie kende men al zo’n soort chocoladecake die werd gegeten als nagerecht.
Calve vereenvoudigde dit recept en verving de roomboter door 1 van de 2 soorten vetten die de Nof destijds produceerde. Dit waren Delfia, een soort frietvet van kokosvet, en Delfrite, een soort margarine. Voor de arretjescake werd in de zomer aangeraden om Delfia te gebruiken, omdat de cake anders te zacht bleef.
In Limburg kent men nog een andere naam, namelijk pletskeskoek. Deze naam is waarschijnlijk afgeleid van de gebroken koekjes die in de arretjescake verwerkt zijn.
Arretjescake is leuk om samen met kinderen te maken
Kinderen zijn niet alleen gek op deze cake,ook vinden ze het vaak erg leuk om deze te maken. Omdat de bereiding zo eenvoudig is en er geen oven aan te pas komt kunnen kinderen al op jonge leeftijd vrij zelfstandig arretjescake maken. Natuurlijk wel even helpen met het smelten van de boter!
Wat heb je nodig voor een arretjescake
- 200 gram suiker
- 60 gram cacao
- 2 eieren
- 250 gram margarine, roomboter mag ook
- 200-250 gram biscuitjes
Hoe maak je een arretjescake
Doe de margarine of roomboter in een pannetje en smelt deze op een laag vuurtje.
Doe de suiker en de eieren in een schaal en klop deze met een garde tot het wat schuimig wordt. Zorg dat de schaal groot genoeg is, want hier moeten later de koekjes ook nog bij. Vervolgens roer je voorzichtig de cacao erdoor. Liever niet alle cacao in 1 keer, want dan stuift het alle kanten uit.
Terwijl de boter nog aan het smelten is kun je alvast de biscuitjes in kleine stukjes breken. Dit kan met de handen, 1 voor 1, maar de koekjes kan je ook in een schone theedoek doen en vervolgens met iets hards kapot slaan.
Wanneer de boter gesmolten is roer je deze door het mengsel van suiker, ei en cacao.
Daarna kunnen de gebroken koekjes er ook bij. Schep ze door het mengsel.
Vet een cakeblik in en gooi dan het geheel in het cakeblik. De arretjescake is nu in principe al klaar, hij moet alleen nog een paar uur opstijven in de koelkast. Het lekkerst is hij als hij een nachtje in de koelkast heeft gestaan, maar in principe kan je hem na een paar uur al eten.
Pas op, je eet je vingers erbij op!
Rauwe eieren
Hoewel dit recept overheerlijk is, bevat het wel rauwe eieren. Vooral zwangere vrouwen, kinderen onder de 5 jaar en oudere mensen moeten hier mee oppassen, omdat er natuurlijk het risico bestaat op salmonella.
Voor degenen die liever geen rauw ei gebruiken in de arretjescake is hier het recept voor arretjescake zonder ei te vinden.